Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao da je duga okružila Sunce: Neobična prirodna pojava snimljena na Zlatiboru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Halo se najbolje vidi ako je nebo vedro ili ako je prisututna visoka i prozirna oblačnost

  • 0
Boje nebo duga Foto: Telegraf

Na društvenim mrežama može se videti kako se puni krug nalik bojama duge pojavio oko Sunca. Ova optička pojava naziva se i halo efekat.

Halo su svetlosne pojave u obliku prstena koje nastaju ako se između Sunca i Meseca i oka posmatrača nalazi tanak sloj oblaka koji se sastoje od ledenih kristala. Mali halo krug obima je 22 stepena, a veliki je 46 stepeni.

Mali halo najčešći je oblik i često je crvenkaste boje. Idući prema rubu prstena, zapaža se beli prsten.Veliki halo je često lepo obojen. Nastaje minimalnim otklonom na dugim i kratkim prizmicama, koje su proizvoljno orijentisane, a on je dosta slab.

Halo se najbolje vidi ako je nebo vedro ili ako je prisututna visoka i prozirna oblačnost. Dakle, halo je efekat čija se vezuje za prisutnost ledenih kristala u atmosferi.

Ledeni se kristali pojavljuju u veoma različitim oblicima, ali halo se vidi kod određenih najjednostavnijih oblika kristala, i to kod heksagonalnih pločica, heksagonalnih prizmica, ponekad s heksagonalnom pločicom s obe strane, kod međuoblika kristala.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA