Vreme čitanja: oko 2 min.

Raspisan konkurs za finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom, iznos nešto veći nego prošlih godina

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maksimalni iznos po programu 1,5 miliona dinara

  • 0
Multiple sclerosis, Multipla skleroza, trening, instriktor, terapeut, terapija, kolica invalidska, invaliditet, Foto: Shutterstock

I ove godine Grad Niš raspisao je konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa koje realizuju udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom, a koji bi trebalo da doprinesu unapređenju njihovog položaja. U odnosu na prethodne dve godine, izdvojen je nešto veći iznos - 22 umesto 20 miliona dinara, ali je maksimalna cifra po pojedinačnom programu i dalje 1,5 miliona, prenose Južnevesti.

Kako je navedeno u javnom pozivu, konkurs se raspisuje kako bi se jačao kapacitet OSI udruženja i organizacija, kako bi se unapredila socijalna zaštita, kao i položaj osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

Udruženja koja dobiju novac treba da realizuju programe do kraja 2024. godine.

Pravo učešća imaju udruženja i organizacije sa sedištem u Nišu, registrovana u APR-u već najmanje godinu dana, a uslov je i da se ne finansiraju po drugim osnovama iz gradskog budžeta.

Mogu konkurisati i udruženja koja su opravdala novac dobijen na konkursu prošle godine.

Neka od kriterijuma za izbor programa su originalnost, opravdanost, izvodljivost, broj članova, merljivost rezultata programa i drugi.

Zainteresovana udruženja se sa svojim programima mogu prijaviti u roku od 15 dana od raspisivanja konkursa, a komisija ima rok od 60 dana da napravi listu, koja će biti objavljena na zvaničnom sajtu Grada Niša. Nakon toga, biće prilike za prigovore.

Podsetimo, odbornica u niškoj Skupštini Jasmina Barać Perović požalila se novembra 2022. na sednici da su osobama sa invaliditetom u Nišu gradske institucije i dalje nepristupačne i da treba izdvajati više novca za OSI udruženja.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović rekla je tada za govornicom da neka od tih udruženja zloupotrebljavaju novac koji im se daje iz budžeta, a o nenamenskom trošenju govorila je ranije i gradonačelnica Dragana Sotirovski, kada je 2022. zbog toga najavljivano smanjenje iznosa na 7 miliona dinara. Ipak, i u 2022. na raspolaganju je bilo 20 miliona. Tako je bilo i 2023.

Sve informacije o konkursu i neophodnoj dokumentaciji dostupne su na zvaničnom sajtu Grada Niša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA