Vreme čitanja: oko 2 min.

Niška maturantkinja Una Dimitrijević studiraće muziku na Berkliju

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored pevanja, njen izbor je i klavir, a planira da se posle studija bavi i pisanjem pesama i muzičkom produkcijom

  • 0
koledž Foto: Unsplash

Prošla godina za maturantkinju niške gimnazije "Stevan Sremac" Unu Dimitrijević završila se najbolje moguće - vešću da je primljena na prestižni univerzitet Berkli, prenosi RTS.

Nesvakidašnji glas i izuzetan dar za muziku otvorili su 18-ogodišnjoj Uni Dimitrijević iz Niša vrata jednog od najprestižnijih univerziteta u svetu. Na Berkliju je najpre pohađala letnju školu, a sada je položila i prijemni ispit.

- Mejl koji sam dobila, probudila sam se uz te vesti, nisam očekivala da će biti za 10 dana, očekivala sam krajem januara. Prijemni je bio iz dva dela. Prvi deo je gde pokazujemo instrument, u mom slučaju glas - ističe Una Dimitrijević iz Niša.

Zablistala je Una i na testovima iz teorije, ritma, improvizacije i u intervjuu. A pre stroge komisije Berklija, zadivila je i čuvenu italijansku pevačicu Anu Oksu koja je odvela na Sanremo, saksofonistu Vitni Hjuston od koga joj je stigao mejl sa izuzetnim pohvalama i žirije na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i inostranstvu na kojima je nastupala od detinjstva. Uvek uz veliku podršku roditelja, inače profesora pravnih nauka.

- U startu smo želeli da to što je božji dar deteta maksimalno podržimo, a da istovremeno sačuvamo njenu mladost, detinjstvo i sve što u tim godinama dete mora da prođe da bi bila zrela i ozbiljna ličnost - ističe Predrag Dimitrijević, Unin otac.

Redovno pohađa časove pevanja on-lajn sa profesorkama iz Amerike, a i u gimnaziji jedva čeka čas muzičke kulture.

- Una je toliko talentovana za pevanje i njen scenski nastup i njena harizma i njeno ponašanje i sve što emituje i bez pevanja, a posebno sa pevanjem - naglašava Marija Vasić, prof. muzičke kulture, iz Gimnazije „Stevan Sremac“.

Pored pevanja, njen izbor je i klavir, a planira da se posle studija bavi i pisanjem pesama i muzičkom produkcijom.

- Muzika je za mene univerzalni jezik kojim možemo da dopremo do svačijih emocija i do tih najtajnijih delova srca i to stvarno jeste za mene jer ja komuniciram kroz muziku - zaključuje Una.

Na Berkli je primljena uz maksimalnu stipendiju koju ovaj Univerzitet odobrava stranim studentima – 50%. Za preostali iznos od 22 hiljade dolara godišnje treba sama da pronađe kompaniju koja će je stipendirati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA