Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezerve krvi smanjene a potrebe velike: Preti otkazivanje operacija ako se ne povećaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo je razloga zbog kojih je trenutno dobrovoljno davanje krvi smanjeno

  • 1
Institut za transfuziju krvi Srbije Foto: Telegraf

Rezerve krvi su u ovom momentu dosta smanjene, one su na jednodnevnom nivou i nedostaju skoro sve krvne grupe, a najviše A i nula, kako pozitivne, tako i negativne. Za sada nema odglanja operativnog programa, ali ukoliko se ne poveća dovoljno davanje krvi, i to bi moglo da se dogodi kaže za Telegraf.rs Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi.

- Mi smo još od kraja prošle godine počeli da pozivamo sugrađane da se odazovu pozivu, da ne bismo došli u situaciju da budu minimalne rezerve. Ali s obzirom na novogodišnje i božićne praznike, školski raspust i period slava,  i ovo je period godine kada su rezerve krvi smanjene - kaže Mirjana Knežević za Telegraf.rs.

Sa druge strane, potrebe su velike, usled saobraćajnih nezgoda, preloma na ledu sa kojima se suočavamo ovih dana usled niskih temperatura.

- Sve to iziskuje određene operacije koje zahtevaju primenu transfuzije krvi. Za sad operativni programi nisu odlagani, ali razlog je što nisu baš sve operacije počele da se sprovode. Uglavnom to kreće u drugoj polovini januara na klinikama, tako da očekujemo da će naredni period biti kritičan u smislu da će možda i ako nastavi se ovako slabiji odziv da se dogode neka sporadična odlaganja. Da se to ne bi dogodilo, moramo pozvati sve naše sugrađane koji su zdravi, koji ispunjavaju uslove, da se odazovu pozivu i u narednom periodu doniraju krvi - rekla je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, apelu se uvek odazivaju redovni davaoci krvi, koji su srednje životne dobi i to muškarci.

- Ovaj poziv više upućujem onima koji nikada nisu davali krv, jer sigurno ima dosta mnogo zdravih osoba koji ispunjavaju uslove, a da nikada nisu dali krv, da to mogu. Najčešće se odazivaju oni koji su srednje životne dobi, između 45 i 50 godina. Uglavnom su to muškarci, oni su redovni iz jasnih razloga, ali to ne znači da su žene manje humane. Imaju određene fiziološke razloge kada ne mogu davati krv - navodi Knežević i dodaje da  ima i mladih koji daju krv, ali da smatra da bi procenat studenske populacije trebalo da bude mnogo veći, i da ih stalno treba podsećati.

Sezona je virusa. Pored kovida 19, ima i gripa i velikog kašlja, koji otežavaju rad  transfuziološkim službama jer osobe iz opravdanih, medicinskih razloga ne mogu da daju krv.

Naša sagovornica kaže da u ovom slučaju svako može da da krv tek nakon minimum 10 dana od  završetka bolesti i upotrebe bilo koje terapije.

- Potrebno je da se organizam vrati u normalu i da osoba bude potpuno zdrava - napominje sagovornica Telegrafa.rs i podseća da za krv ne postoji zamena, da se ne možemo kupit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pancevac

    12. januar 2024 | 08:06

    U Pancevu postoji transfuzija. Dobrovoljni davaoci su mogli dati krv. Izmedju ostalih i ja. Radili su od 07 do 15. ponedeljak-petak. Pre neku godinu to ukinu. Sada Iz Novog Sada dolazi ekipa samo sredom. I to od 09 do 12. Od 40 sati vremena nedeljno da damo krv, spali smo na 3. Umesto da produze, oni smanje. Od tolikog grada i opstine, samo TRI SATA NEDELJNO vremena da se da krv. I onda kukaju, nema krvi. Stvarno se trudim sa razumem taj potez, ali mi ne ide. Na zalost, ne mogu da se uklopim u ta tri sata nedeljno, kao ni mnogi drugi davaoci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA