Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljen projekat "Rehabilitacija kuća socijalno ugroženih porodica": Od 400, 330 pripada Romima

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Loša stambena situacija romske populacije je jedan od glavnih razlog zbog kojeg je pokrenut projekat

  • 0
Sastanak, rehabilitacija kuća, socijalno ugroženi, Rom, Romi Foto: Kancelarija za inkluziju Roma

Stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica je jedan od prioriteta u 2024. godini, naglašeno je sastanknu koji je održan 9. januara 2024.  u Beogradu, koji je organizovan u okviru predstavljavanja projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica” koji u Srbiji srpovode PER-DUO i Desic system USA.

Loša stambena situacija romske populacije je jedan od glavnih razlog zbog kojeg je pokrenut projekat „Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica ”. Dve partnerske organizacije su zajednički organizovale ovaj projekat ― EHO (Ekumenska humanitarna organizacija) iz Novog Sada I HEKS–EPER (Humanitarna služba prote stantskih crkava u Švajcarskoj).

Projekat je vrednan od 1,6 miliona CHF, a finasiraju ga PER-DUO, „Švajcarska solidarnost” i Desic system USA.

Projekat će biti realizovan u periodu između 1. februara 2024. I trajaće 31. decembra 2025. godine, na teritoriji opštine Mladenovac, Loznica, kao i gradske opštine u Nišu, Pantelej i Medijana.

Projekat se fokusirao na rehabilitaciju oštećenih kuća za ugrožene porodice, odnosno Rome/Romkinje i druge socijalno ugrožene kategorije, koje žive u podstandardnim naseljima i imaju loše uslove stanovanja.

Predstavnci PER-DUO fonadicije kažu da još od 2003. godine rade na poboljšanju uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima i da od 2007. godine primenjuju jedinstven model koji podrazumeva poboljšanje uslova stanovanja sistemom kontrolisane samogradnje. Od romske populacije se očekuje da svojim radom doprinese celom procesu.

Na sastanku je istaknuto da od 400 obnovljenih kuća, 330 pripada žiteljima romske nacionalnosti. Tokom projekta je izgrađeno desetak potpuno novih kuća.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA