Vreme čitanja: oko 2 min.

Praksa za učenike ključna prednost na tržištu rada: Program dualnog obrazovanja prošlo 16.000 učenika

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U programu je učestvovalo 186 škola, a istraživanja pokazuju da polovina učenika ostane da radi u struci

  • 0
Srednja škola učionica Foto: Shutterstock

Program dualnog obrazovanja prethodne decenije prošlo je, ili ga još pohađa oko 16.000 učenika, u 950 kompanija. Za sledeću školsku godinu, raspisan je konkurs za poslodavce koji primaju učenike na dualno obrazovanje, a država je prvi put obezbedila polovinu novca za učeničke naknade. Konkurs za poslodavce traje do 15. januara, a u ponudi je 10 novih zanimanja, prenosi RTS.

Đurđina Hadžić poslastičar, nekoliko meseci dolazi na praksu dva puta nedeljno, puno osmočasovno radno vreme.

"Imam svog mentora koji je uvek tu ako mi nešto zatreba da nam objasni. Sve radim sa njom i dosta sam toga naučila", ističe Hadžićeva.

Hotel u kojem stiče praksu, od prošle godine obučava četiri učenika u kuhinji, restoranu i na recepciji. Zadovoljni su novim sistemom obuke, a kažu i da im pomaže finansijska podrška Vlade za učeničke naknade.

Generalna direktorka hotela "Kortjard bej Meriot Belgrejd siti centar" Stana Đuran kaže da bez obzira na podršku države moraju da podrže takav način obrazovanja pogotovo kad je delatnost turizma i ugostiteljstva u pitanju.

"Za čitav svoj period školovanja od tri-četiri godine đaci na praksi zaista steknu jedan odgovarajući broj sati radnih pa kasnije budu u prednosti na tržištu rada u odnosu na druge kandidate koji nažalost nisu imali priliku da steknu takav vid prakse", objašnjava Đuranova.

Najtraženiji su kadrovi u mašinstva u preradi i obradi metala i elektrotehnici. Pored finansijske pomoći poslodavacima i elektronsko prijavljivanje je pojednostavljeno.

"Umesto ranijih 11 dokumenata, sada podnose samo njih četiri dokumenta na osnovu kojih se vrši provera ispunjenosti uslova za realizaciju dualnog obrazovanja.", napominje Mirjana Kovačevićiz Centar za edukaciju i dualno obrazovanje PKS-a.

Državnu subvenciju za učeničke naknade, dobiće samo firme koje obučavaju učenike za deficitarna zanimanja, kao što su poslodavci i tražili.

"Poslodavcima je teško da dođu do kvalifikovane radne snage koja ima potrebna znanja i veštine, i očekujemo da će na ovaj način poslodavci shvatiti da mogu da uz određene subvencije, lakše dođu do radne snage i da će se verovatno veći broj prijaviti", Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije

Počelo je sa 40 prijavljenih poslodavaca, a danas ih u dualnom obrazovanju ima više od hiljadu. Svake godine prijavi se oko stotinu novih firmi, a i one stare uzimaju nove učenike.

U programu je učestvovalo 186 škola, a istraživanja pokazuju da polovina učenika ostane da radi u struci, a četvrtinu zaposle poslodavci kod kojih su bili na praksi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA