Vreme čitanja: oko 3 min.

Jana (13) najmlađa je književnica na jugu Srbije: Ljubav prema pisanju nasledila od bake

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvu pesmu „Moja baka i deka“ napisala je sa 8 godina na parčetu papira i objavljena je u časopsiu „Vitez“

  • 0

Zbirka od 60 pesama „Od ljubavi do pesme“ trinaestogodišnje Jane Stanković iz Leskovca svojom zrelošću i emocijama, kao da ih sama preživela, zbunila je i oduševila malu pesničku javnost u gradu na Veternici, a njena prozna dela, u kojima je ispoljena neverovatna snaga talenta, tek treba da udgeledaju svetlost dana.

Jana je najmlađa književnica u Jablaničkom okrugu, ali i na jugu Srbije. Prvu pesmu „Moja baka i deka“ napisala je sa 8 godina na parčetu papira i objavljena je u časopsiu „Vitez“, a onda je počela da pravi niz od svojih pesmama, koje su u zbirci odvojene u nekoliko celina, piše Jugmedia. 

“Inspiraciju za svoja dela pronalazim u svojoj mašti, u pričama starijih, u književnoj i filmskoj građi, u lepotama prirode, u zalazećem suncu i morskim prostranstvima”, priča mlada pesnikinja za Jugmediu, dete, sa dušom i mislima odraslih.

“Uživam satima

Pišiću pesme.

I ne, one nisu više

Za tebe.

One su za sebe. ZA SEBE.

“Mislima te grlim jako,

A idem da te pustim”. BEŽEČI OD LJUBAVI

“Praštaj, zaboravljaj koliko možeš,

Samo nemoj drugom da radost postaneš”. PRELJUBNIK

“Jana Stanković povezuje svoje stihove kao bisere velikom ljubavi prema svojoj porodici, školsim danima, nestašlucima, prve mladosti i niže ih u ogrlicu stihova”, piše recenzent Ana H. Jović.

Ljubav prema pisanoj reči nasledila je od svoje bake, ali i majke Marije, koja je sama podigla Lanu.

“Talenat za pisanje nasledila sam od bake koja me je i uvela u svet književnika čitajući mi prve bajke i njene priče, autore u čijim delima sam pronalazila sebe, ali i inspiraciju da se i ja ostvarim kao pisac. Kasnije sam i sama iz mora literature koje poseduje birala prijatelje za razgovor, dok je deka svojim pričama o životu, tradiciji, vrednovanju pravih vrednosti i poštenju izgradio veliki deo mene. Dugogodišnji rad moje majke na televiziji imao je udela da se ja ostvarim na ovom polju”, priča Lana.

Pesme su pisane iz različitih uglova, pa čak i u muškom rodu. Neke od pesama posvećene su Laninoj porodici.

“Koja me uvek podržava i usmerava da koračam ka vrhu, mom vetru u leđa”.

Nije Lana samo pisac. Ona je odlična učenica i, između ostalog, član Vršnjačkog tima protiv nasilja, Član Društva učenika za proučavanje istorije i kulture juga Srbije “Stefan Dečanski”, učesnik debata, kniževnih večeri, a ima zapažane rezultate u na opštinskim i okružnim takmičenjima iz istorije, geografije. Hemije i nemačkog jezika.

“Sve ja to želim i sve mogu”, odgovara na pitanje – kada stigne?

Ova devojčica i pesnikinja čita velike pisce, ali najdraži su joj, kaže, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, zatim, Miloš Crnjanski, Džozef Marfija i Žak Prever.

“Štamapnaje knjige ‘Od ljubavi do pesme’ finansirala je moja majka, a preko stotinak njih kao i proznih tekstova sa ljubavnom, rodoljubivom, deskriptivnom i duhovnom tematikom, ostali su da u narednom periodu ugledaju svetlost dana”, naglašava mlada sagovornica Jugmedie.

Na pitanje šta će studirati, berz dvoumljenja odgovara – medicinu.

“U budućnosti sebe vidim kao lekara i želim da upišem Medicinsku školu jer taj posao smatram humanim i odgovornim”.

O sebi kao piscu u životu pred njom ne želi da govori, ali o osećaju kada je uzela u ruke svoju prvu knjigu kaže da je, osim mirisa, osetila i ponos, zadovoljstvo i isplativosti truda i rada.

Zato ima poruku sa svoje vršnjake: “Poruka koju šaljem svima, pogotovo mladima, jeste da kroz lepu pisanu reč iskažu svoje emocije bilo da je to ljubav, sreća, tuga ili bes i da neguju svoje talente jer talenat je samo dar, a on postaje poseban tek kad se u njega ulaže”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA