Vreme čitanja: oko 5 min.

Šahovski velemajstor Aleksandar Inđić poneo titulu zaslužnog građanina: Ovo su najuspešniji Vojčani u 2023.

T. U.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najbolji poljoprivrednik je Zoran Družetić, privrednik Radovan Dudić, najuređenije dvorište ima Tanja Radojčić, Siniša Zeković najbolji je u kulturi, a Nebojša Skopljak sportista

  • 0
Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Šahovski velemajstor Aleksandar Inđić poneo je titulu zaslužni građanin Vojke za 2023. godinu, a priznanje mu je uručeno na tradicionalnoj dodeli nagrada za najuspešnije Vojčane u prethodnoj godini koju već 18 godina svakog 13. januara, uoči dočeka Srpske Nove godine, organizuje Mesna zajednica Vojka uz podršku Opštine Stara Pazova.

Na tradicionalnoj manifestaciji uručena su priznanja najuspešnijima u oblasti poljoprivrede, privrede, ekologije, kulture i sporta, kao i za humanitarni rad, a prema nominovanim kandidatima koje su članovi komisije i Saveta Mesne zajednice imali u razmatranju za dodelu ovih nagrada, i ove godine, bilo je dosta, rekla je predsednica Saveta MZ Vojka Jelena Inđić.

- Za nas Vojčane kažu da smo specifični - mi to doživljamo kao kompliment. Zato smo i jedini, ne samo u našoj opštini, već i mnogo šire, koji ovakvom manifestacijom iz godine u godinu dokazujemo da možemo još bolje i s ponosom predstavlajmo one najbolje među nama. Da u veselju i sa nadom dočekujemo svaku sledeću godinu, uvereni da možemo da ostvarimo sve snove za naše porodice, selo, opštinu i našu domovinu, snagom kakvu ima retko koji narod, neka nam ova godina donese nove prilike, inspiraciju i uspehe. Radujemo se što ćemo zajedno graditi uspešnu budućnost. Još jednom želim vam svako dobro i hvala vam što ste se odazvali našem pozivu - rekla je predsednica u obraćanju.

Velemajstor Aleksandar Inđić je trenutno naš najbolji šahista. Muška šahovska reprezentacija Srbije osvojila je prvo evropsko zlato na nedavno održanom šampionatu u Budvi. Ovaj istorijski uspeh ostvario je sedmočlani tim - petorica igrača, selektor i trener - koji su državi doneli najveći uspeh u istoriji. Među njima je i četvorostruki prvak Srbije Aleksandar Inđić, koji je odigrao ključne poteze u napetom meču protiv Grčke, a pobedu je odneo u samom finišu partije, posle četiri i po sata igre. Taj rezultat bio je i povod za prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Inđić osvojio je i šampionat Srbije u šahu za 2023. godinu. Šahovskom velemajstoru iz Stare Pazove, ovo je četvrta titula najboljeg srpskog šahiste. Srpski šah doživeo je veliki uspeh u Uzbekistanu. Velemajstor Aleksandar Inđić ostvario je sjajan rezultat tako što je završio kao deveti na svetu u blic konkurenciji! Tako je Inđić ušao i u 10 najboljih na svetu. Ima i bronzu sa Olimpijade za pojedinačni rezultat.

On je i najmlađi šampion Srbije u istoriji jer je šampionsku titulu osvojio u osamnaestoj godini. Titulu velemajstora osvojio je kao sedamnaestogodišnjak i očigledno je pred njim velika šahovska karijera.

Prvim šahovskim potezima ga je naučio otac Dušan Inđić, takođe internacionalni šahovski majstor. U njegovoj karijeri prelomna je 2010. godina kada je počeo da radi sa čuvenim velemajstorom Dragoljubom Velimirovićem. Od tada je više puta bio prvak Srbije, osvajao nekoliko međunarodnih turnira i medalja na šahovskim prvenstvima i olimpijadama, ušao među sto najboljih igrača sveta.

Najbolji poljoprivrednik je Zoran Družetić. Radi 24 hektara svoje zemlje. Uzgaja kukuruz, pšenicu i detelinu koju koristi za ishranu svoje stoke, jer je stočarstvo ustvari primarna poljoprivredna grana ove porodice. U štalama su krave, bikovi i junadi, a tu su i ovce i svinje.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Zoranov otac Slobodan od 1987. na pijaci na Zelenom vencu u Beogradu prodaje subotom sir koji se pravi baš u ovom domaćinstvu.

Tanja Radojčić je ponela priznanje u oblasti ekologije za najuređenije dvorište.

U porodičnoj kući u ulici Svetog Save 88 uzgaja cveće, i to prvenstveno kaktuse. Kaže da ih ima preko 2.000. Ljubav prema njima nasledila je od majke.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Inače, ovo priznanje ima zapravo dublji smisao. Nije nagrada samo nagrade radi. Ova nagrada upravo treba da pomogne podizanju svesti kod svih meštana da se brinu o javnim površinama. Mnogo je lepih primera, mnogo je lepo uređenih uličnih prostora, a ako se zaviri iza kapija možet se pronaći pravi mali botanički raj.

Radovan Dudić, vlasnik kompanije Vatra d.o.o. u Vojki, najbolji je privrednik za 2023. godinu.

Bio je jedan od najboljih studenata Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih odnosa, završio postdiplomske studije iz oblasti Međunarodnog prava, uspešnu karijeru u diplomatiji zamenio je za međunarodnu trgovinu.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Kompanija Vatra d.o.o. trguje na veliko raznim materijalima - od drveta i cevi do proizvoda od metala i vatrostalnog stakla. Najviše sarađuje sa firmama iz Rusije, Kine, Irana, Katara, Omana...

Nagradu doprinos kulturi poneo je akademski slikar Siniša Zeković.

Četiri godine radio je kao asistent zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, pet godina kao modni kreator, a danas je profesor u školi "Oslobodioci Beograda". Do 1997. izlagao je u najvećim gradovima biše Jugoslavije, a od tada do danas, bavi se ikonopisom.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Kao jedini živi umetnik, ušao u monografiju slikara 20. i 21. veka "Oslikavanje hrama knjige" povodom obeležavanja jubileja 50 godina od otvaranja velelepne zgrade Narodne biblioteke Srbije. Na izložbi u Galeriji SANU, bili su izloženi i radovi: Milana Konjovića, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Ljubice Cuce Sokić, Petra Omčikusa, Đure Jakšića, Petra Lubarde, Mladena Srbinovića… i Siniše Zekovića.

Pored toga deo je Likovne kolonije "Cosmic Art" u Vojki.

Za najboljeg sportistu proglašen je fudbaler Nebojša Skopljak. Nastupao je za mladu reprezentacije Srbije. Prošao sve mlađe kategorije Crvene Zvezde, a karijeru mu je obeležila uspešna sezona u ekipi TSC Bačka Topola u Prvoj ligi Srbije u sezoni 2018/19.

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

U bogatoj igračkoj karijeri nastupao je i za: Rad, OFK Beograd, Novi Sad, Mornar Bar, Timok Zaječar, Proleter, Novi Pazar, Pirot, a ima i internacionalno iskustvo u Mađarskoj i na Kipru.

Bez mnogo razmišljanja prihvatio je poziv uprave FK Sremac i od prošle godine svoju igračku karijeru privodi kraju u Sremcu iz Vojke.

Specijalnu nagradu za humani rad dobila je medicinska sestra Snežana Rosić. 

Dobitnici priznanja Foto: Privatna arhiva

Već 36 godina radi u bolnici "Bežanijska kosa" u Beogradu, trenutno na odeljenju urologije. Tokom borbe od korona pošasti, kada su Vojčani tragali za nekim svojim vezama po bolnicama, među prvim imenima je bilo i Snežane Rosić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA