Vreme čitanja: oko 2 min.

Student objasnio zašto želi da ode iz Srbije i nikada se ne vrati: "Ode mi mladost dok se svi napijete kafe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegove opcije su Danska, Švedska ili Norveška

  • 6
Švedska student kafa inostranstvo Foto-kolaž: Shutterstock

Iako naša zemlja mladima nudi niz mogućnosti za zaposlenje, neki ipak odluče da svoju sreću okušaju u drugoj državi. Mnogi se vrate, jer tuđe sunce ne greje isto, ali postoje i oni koji žele da odu i nikada se ne vrate.

Upravo to želi jedan student iz Srbije koji je na društvenoj mreži "Reddit" objasnio zašto želi da napusti Srbiju.

"Svi piju kafu. Ode mi mladost dok se svi napijete kafe (što kaže Sergej u 'Buretu baruta'). Zašto želim da odem je pitanje koje bi iziskivalo drugu, mnogo dužu objavu, koja je nepotrebna da se piše", započinje ovaj mladić.

Odlazak iz zemlje (u Skandinaviju)byu/alvinofdiaspar0 inserbia

Kako kaže, cilj mu je da ode i da se ne vrati.

"Davnih godina sam rešio da se preselim negde po završetku fakulteta, i tada sam odlučio da to bude jedna od tri zemlje: Danska, Švedska ili Norveška. Studiram smer koji je sam po sebi programerski, fakultet na dobrom glasu po kvalitetu i u neku ruku računam da ću na kraju moći da nađem dobro plaćeno radno mesto", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ima rodbinu koja živi "preko", ali mu oni nisu od pomoći.

"Pre bi mi neki lokalac tamo pomogao nego oni, jer svake godine dođu ovde i prosipaju mi priču kako je tamo užasno, samo što ne propadnu...nama je ovde sjajno. Pobegao bih i od licemera ovde...", otkriva.

On je zatim postavio pitanja svima onima koji su bili ili su u Skandinaviji.

"Kako je izgledao proces odlaska, šta vas je navelo da odaberete baš tu zemlju, koliko vam je trebalo da rešite papirologiju i ovde i tamo, koliko novca bi trebalo imati prilikom odlaska dok se ne stane na sopstvene noge, koje zahteve morate ispuniti a koje će oni očekivati od vas, i tako dalje. Mali 101 vodič šta kada se ode", napisao je on.

U komentarima su ga mnogi posavetovali šta da radi, te je on dodao da će još razmisliti gde će tačno otići.

(Telegraf.rs)

Video: Argentinka se razvela od Srbina, pa odlučila da živi u Beogradu: Rekla je zašto voli Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dabarlicki

    18. januar 2024 | 06:54

    Ne valja vam ova drzava,ali je dovoljno dobra da u njij zavrsis „dobar fakultet“,da od te drzave izvuces maksimum i onda odes.Nemoj misliti da ces tamo brati hiljadarke s drveta.Ali,svako treba ode i vidi kako ljudi zive u drugim drzavama,samo ne treba pljuvati po svom narodu i drzavi,jer ne znas sta te ceka u zivotu.Ne zatvaraj za sobom nigde vrata zadnjicom,a pogotovo ne u svojoj zemlji.Oni tamo bas vole te sto pljuju po svojoj zemlji i narodu.

  • Zoki

    18. januar 2024 | 07:39

    Obozavam kad takvi odu, em nisu po kaficima, em nisu na teretu drzave, em svoje ne muzu... A ovako ce poslati neki dinar i roditeljima

  • igor

    18. januar 2024 | 09:15

    Sto odlaze mladi? Naucite da svuda mora da se radi! Koliko problema resimo na trzistu toliko cemo biti placeni. Samo ako stvaramo novu vrednost zaradjujemo. Bilo gde na Svetu!Naucite se finansijskij pismenosti. 99% stanivnistva novac vidi samo za potrosnju. Nesto se mora i ulagati da bi se dobilo. Radite svaki dan za platu pa kako da imate vise? Ucite od uspesnih. Ne cekajte da vam drugi daje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA