Vreme čitanja: oko 3 min.

Sunce upravlja poplavama i tornadima na zemlji! Ovo tvrdi meteorolog koji poriče promenu klime i svetsku nauku

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve je posledica aktivnosti Sunca, koje zagreva okeane i nema bojazni od globalnog zagađenja, već samo lokalnog, tvrdi Nedeljko Todorović

  • 11
Nedeljko TodorovićNedeljko Todorović Foto-kolaž: Shutterstock, Youtube/Novo jutro/RTV Pink

Klimatske promene i globalno zagrevanje ne postoje, a stravične poplave, tornada i sve moguće vremenske pojave, dolaze isključivo od -  sunca! Ovo tvrdi čovek koji je do skoro, radeći u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, predstavljao državu. Nedeljko Todorović ni ne krije da se priklonio takozvanim heliocentričnim meteorolozima koji negiraju uticaj čoveka na promenu klime i bilo kakav uticaj globalnog zagrevanja, ali zato tvrde da iz vatre nastane kiša, koja dolazi sa sunca.

Todorović je tako objasnio čak i razorne majske poplave u Srbiji:

"Jak udar Sunčevog vetra zabeležen je 8. maja. Uplivom dodatne energije ojačao je i pokrenuo se sa Alpa i zapadnog Sredozemlja i krenuo ka Balkanu. Kad se zaustavio nad našom teritorijom bio je slabo pokretljiv, tako da je i padavinska zona bila stacionarna. Potoci su nabujali. Kolubara, Tamnava i sve njihove manje pritoke, dobile su veliku količinu padavina i stvorile lokalne bujice. One su se objedinjavale u jednu veliku bujicu duž Kolubare, koja je krenula ka Savi i velikim talasom potopila Obrenovac. Tako razorno dejstvo bujica teško je prognozirati", naveo je on.

On je istakao i da poplave nisu izazvane globalnim otopljavanjem, koje se, kako kaže, koristi u političke svrhe. Topljenje leda na Antarktiku i obnavljanje ledenog pokrivača dešava se u ciklusima od 60 godina, 30 godina se otapa, 30 godina obnavlja.

"Sve je to posledica aktivnosti Sunca, koje zagreva okeane i nema bojazni od globalnog zagađenja, već samo lokalnog. Jedan ciklon može sve da očisti. U narednih 20 do 30 godina očekujemo trend opadanja ekstremno toplih leta. Biće više kiše nego u poslednjih deset godina", zaključio je Todorović.

Velika većina naučne javnosti (preko 97 odsto) smatra da se klimatske promene, osmotrene od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovek. Manjina, u koju spada i Nedeljko Todorović, naziva se "klimatskim skepticima", piše portal klima101.rs.

Kako stručno pojašnjavaju na ovom portalu, za početak moramo da razumemo da su promene aktivnosti Sunca dosta male. Razlika između maksimuma i minimuma Sunceve energije koja dospe do Zemlje tokom jednog solarnog ciklusa najčešće iznosi približno 0.1%

"Stoga je i uticaj Sunca na skorašnje tempraturne promene na Zemlji dosta manji nego što to na prvi pogled može da izgleda. U poslednjih 20 godina su napravljene brojne studije na ovu temu i one pokazuju da je ukupan uticaj Sunčeve aktivnosti na zagrevanje koje je zabeleženo nakon 1750. godine od 10 do čak 50 puta manji od uticaja ljudskog sagorevanja fosilnih goriva koje je izazvalo povaćanje koncetracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Ono što je još zanimljivije jeste da je u poslednjih 35 godina zabeleženo blago smanjivanje aktivnosti Sunca, a baš u tom periodu kreće ubrzani trend zagreanja kojem sada svedočimo. Poslednji ciklus Sunčeve aktivnosti koji je počeo 2008. godine završen je u septembru 2020. i bio je jedan od „najmirnijih” koji su ikad zabeleženi, a baš u tom periodu smo izmerili 8 najtoplijih godina do sada. Naučnici predviđaju da će i tokom narednog solarnog ciklusa aktivnost Sunca biti ispodprosečna", zaključuju na portalu klima101.rs.

Ujedinjene Nacije upozoravaju: Posledice globalnog zagrevanja nije moguće sanirati

Mnogobrojne posledice globalnog zagrevanja nije moguće sanirati, navodi se u proceni Ujedinjenih nacija. Poslednji izveštaj UN o klimatskim promenama nazvan je "Uputstvom za preživljavanje čovečanstva". To je inače istakao Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN), dodajući i da bi sve zemlje trebalo da iznesu neto nulte planove za 10 godina.

Ti ciljevi trebalo bi da brzo smanje uticaj staklene bašte koja zagreva atmosferu planete.

"Brzo se zatvaraju mogućnosti kojima se obezbeđuje mogući život i održiva budućnost za sve", navodi se u zabrinjavajućem izveštaju UN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    18. januar 2024 | 22:42

    Čovek je u pravu 100 % Velika većina Meteorologa misli identično,samo što ne smeju javno da se izjašnjavaju plašeći se za radno mesto. Čovek je u penziji i slobodno može da iznosi svoje mišljenje .

  • Nik

    18. januar 2024 | 22:56

    Dokle više? Pustite čoveka.

  • Jup

    18. januar 2024 | 23:19

    Sve je tacno ,samo harp jos malo pomaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA