≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Brankica Janković: "Krajnje je vreme za podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje"

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moramo učiniti sve da iskorenimo loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života, zaključuje Janković

  • 4
Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Foto: Nikola Anđić

Duboko je potresna i zabrinjavajuća ispovest žene o njenom iskustvu tokom porođaja i smrti njene bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici, o čemu izveštavaju mediji. Izuzetno je važno da nadležni utvrde sve činjenice ovog slučaja, a krajnje je vreme da svi zajedno kao društvo stvorimo podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje, jer to je pitanje zdravlja i kvaliteta života, ali i suštinsko pitanje ravnopravnosti žena, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na neophodnost humanog i adekvatnog tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama ukazali smo upućujući preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije pojedinim zdravstvenim ustanovama. Smatram da svi relevantni akteri, pre svega ustanove zdravstvene zaštite, moraju biti uključene u stvaranje boljih uslova i atmosfere u kojoj odlazak na porođaj neće značiti potresno i traumatično iskustvo, pa i razlog da se odustane od naredne trudnoće, već će predstavljati poseban trenutak i radost za svaku majku i tu porodicu. Tokom trudnoće, ali i porođaja i kasnije, odnosno u jednom od najosetljivijih i najvažnijih perioda u životu, ženama treba dati punu podršku i učiniti da se osećaju sigurno, bezbedno i zaštićeno, dodaje poverenica. Takođe, ovom problemu se ne sme pristupiti senzacionalistički niti slučajave treba generalizovati, zbog čega je od izuzetne važnosti da se u svakom konkretnom slučaju ispitaju odgovornost i okolnosti koje su dovele do propusta i neadekvatnog tretmana trudnica i porodilja.

Ženama mora biti obezbeđen najviši standard i human tretman prilikom pružanja zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije i akušerstva. Zato je pored adekvatnih prostornih uslova, neophodno obezbediti i konstantnu edukaciju medicinskog osoblja, od radnika na prijemu do lekara i babice, i to ne samo sa aspekta zdravstvene zaštite već i sa aspekta ostvarivanja svih ljudskih prava, jednako za sve. Institucija koju vodim će učiniti sve da bude koherentan faktor u ovom procesu, i u tom smislu upravo pripremamo preporuku mera nadležnim organima i planiramo organizovanje dijaloga u cilju unapređenja ravnopravnosti svih žena u vezi sa trudnoćom i porođajem. Moramo učiniti sve da iskorenimo loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života, zaključuje Janković.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica, u čijem porodilištu se porodila Marica Mihajlović, a čija je beba nakon toga preminula.

U ovoj bolnici je, kao što smo već objavili pokrenut je unutrašnji nadzor, a zdravstvena inspekcija je u ovu ustanovu upućena odmah juče.

Podsetimo, Maricu Mihajlović nekoliko dana delilo je od najsrećnijeg trenutka u životu, a onda je, kako je ispričala za Telegraf.rs, doživela horor. Udarci, pretnje i vređanje nije ono što je očekivala da će je dočekati na porođajnom stolu, a ni da svoju bebu kući vrati u sanduku.

Doktor M. M.,iz Sremske Mitrovice, kog Marica Mihailović krivi za smrt svoje bebe, javio se u policiji jer se oseća ugroženo, potvrđeno je za Telegraf.rs u MUP.

Kako saznajemo on je rekao da se oseća ugroženo zbog komentara na društvenim mrežama.

Policija je o svemu obavestila nadležno Više javno tužilastvo u ovom gradu.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici oglasilo se povodom slučaja koji je potresao celu Srbiju. Kako smo ranije pisali Marica Mihajlović tvrdi da je za smrt njene bebe, ali i akušersko nasilje, kriv doktor koji je porađao, a koji je zaposlen u Opštoj bolnici u Mitrovici.

"Policija u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici prikuplja podatke i vrši sve potrebne provere, radi utrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se desio predmetni događaj", rekli su iz VJT za Telegraf.rs.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izrazila je saučešće porodici bebe koja je preminula nakon rođenja u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, i kazala je da vrlo brzo očekuje izveštaj inspekcije.

- Pre svega želim da izrazim saučešće majci zbog gubitka bebe, kao i celoj porodici zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Кao lekar i kao čovek znam da se moramo boriti za svakog čoveka, za svaki život, a pre svega za naše najmlađe.

- Zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici je odmah 17. januara obavila unutrašnji stručni nadzor. To podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju niti porađaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja. Po toj analizi koja nam je dostavljena, porodilja je ušla u porođajnu salu 12. januara. Detaljno je opisana satnica svih preduzetih radnji koje će detaljno biti analizirane, od pregleda do trenutka kada je porodilja dobila periduralnu analgeziju, kada je krenuo porođaj, oko 23 časa, i kada je došlo do incidenta.

- Ono što je Unutrašnji stručni nadzor naložio je ispitivanje svih koji su učestvovali u praćenju stanja i porođaju - od momenta kada je porodilja primljena u bolnicu do samog porođaja: šefa patologije trudnoće, šefa akušerstva, načelnika ginekologije, kao i doktora koji su bili u porodilištu, dežurnih doktora, anesteziologa, babica, zaposlenih na prijemnom odeljenju, kao i neonatologa pedijatra koji je pokušao da reanimira i oporavi dete na putu do bolnice.

- Кao ministar, hitno sam 17. januara naložila izlazak inspekcije ministarstva zdravlja na teren. Pored toga, naložila sam i spošljašni stručni nadzor koji podrazumeva da kolege iz drugih ustanova koje nisu učestvovale u postupku praćenja trudnoće ili porođaja, krajnje objektivno, na osnovu svih činjenica i dokumentacije, donesu svoj sud o ovom tragičnom događaju. Očekujem vrlo brzo izveštaj inspekcije i njihovo sagledavanje situacije. Spoljašnji stručni nadzor će završiti kontrolu i ispitati sve u roku od dve nedelje, do tada očekujem i obdukcioni nalaz. Tada ćemo imati sve činjenice i kompletnu sliku o tome šta se sve desilo kako bismo mogli da postupamo dalje - rekla je ministarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    20. januar 2024 | 09:53

    Godinama se priča o ovakvim stvarima i šta,ništa ? I ovo će jako brzo da se zaboravi i nastaviće se po starom. Porodilje po nedelju dana leže na istim,krvavim,posteljinama,trpe torturu od medicinskog osoblja,koje samo gleda ko im je šta,i koliko,doneo ! Postali smo moralno dno !

  • Dend

    20. januar 2024 | 12:55

    Ni ova nije ništa bolja od zaštitnika građana.Da li je došlo vreme da se preispitaju pojedine institucije za koje se izdvajaju pozamašna sredstva a bez ikakvog ili delimičnog učinka ?

  • Veteran

    20. januar 2024 | 11:38

    Brankice gde si bila do sada!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA