Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom delu Evrope večeras skoro -40°C: Evo u kom obliku zahlađenje zahvata Srbiju i do kada će ono potrajati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naše područje juče je bilo pod veoma toplom vazdušnom masom sa Mediteranam uz temperature kao usred aprila, a dostizale su i 22°C

  • 0
Vremenska prognoza Foto: Tanjug/AP

Veći deo Evrope zahvatio je hladan talas sa severa, uz sneg i temperature ispod 0°C, a u mnogim predelima i ispod -10°C. Jezgro ledene vazdušne mase nalazi se na severu Evrope, odnosno iznad Skandinavije, pa u kontinentalnim predelima Skandinavije temperature ove večeri iznose i ispod -30°C, a na severozapadu Švedske, u pograničnom delu sa Norveškom temperatura se ove večeri spustila na -38°C.

Trenutne temperature vazduha u Evropi Foto: Meteociel

Ledeni talas nije zaobišao ni Britanska ostrva, a Škotsku i sever Engleske okovali su sneg i led.

I dok većim delom Evrope u prethodna tri dana haraju sneg, ledena kiša i vrlo niske temperature vazduha, naše područje juče je bilo pod veoma toplom vazdušnom masom sa Mediteranam uz temperature kao usred aprila, a dostizale su i 22°C.

Ipak, hladni front sa severa, preko Alpa i Panonske nizije stigao je danas i do Srbije i doneo pravo zimsko zahlađenje, uz jak severozapadni vetar i uz prelazak kiše u sneg.

Ove večeri sneg veje u većem delu Srbije i u Beogradu i formirao se i snežni pokrivač.

Tokom večeri i noći u većem delu Srbije očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 1 do 10 cm, u subotu u južnim i centralnim predelima Srbije 5 do 15 cm, na planinama i više od 20 centimetara. Kada je reč o Beogradu, manji snežni pokrtivač mogao bi se formirati u nižim delovima grada, a u višim delovima grada oko 5 cm, ka Avali i Kosmaju iznad 10 cm, lokalno i više.

Očekuje se dalji pad temperature vazduha i do jutra će se spustiti na -4 do 0°C, na višim planinama do -10°C.

Srećom, zahlađenje koje zahvatilo Srbiju, znatno je ublaženog oblika u odnosu na ono u severnim i centralnim predelima Evrope, tako da se ne očekuju ekstremnije pojave i niske temperature.

Ipak, vikend pred nama imaće temperature nalik zimskim i vreme u skladu sa kalendarom. U subotu će na severu biti sunčano, u ostalim predelima sa snegom. Tokom dana prestanak padavina u zapadnim i centralnim predelima, potom do večeri i u ostalim.

Drugog dana vikenda sunčano i prohladno, ujutro uz umeren i jak mraz i minimalne temperature od -10 do -4°C, lokalno i niže, na višim planinama i do -15°C. Tokom dana maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C.

Sledeće sedmice u Srbiji će biti osetno toplije, jer se sa Mediterana očekuje priliv toplije vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće iznad 10°C, u sredu lokalno i do 15°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA