Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktorka škole u Aleksincu kupila bubanj: "Vreme je da dobijemo školski bend, da kulturu približimo školi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum

  • 2
Direktorka škole u Aleksincu, Maja Radoman Cvetićanin Foto: Saša Gidra Marković

Bubanj kakav priželjkuju profesionalni muzičari, direktorka Osnovne škole "Vožd Karađorđe" u Aleksincu Maja Radoman Cvetićanin kupila je učenicima sa idejom da škola u neko dogledno vreme dobije učenički rok bend.

"Moja ideja je da sredstvima koje škola ima imamo nabavimo još neki muzički instrument i omogućimo deci da uče da sviraju. Već nam se javljaju zaljubljenici u bubanj, neki od njih su fantastični bubnjari, ali nemaju mesto gde da vežbaju. Želimo da budu naši saradnici i da đake nauče da sviraju. To bi bi bio korak ka osnivanju muzičkog benda koji bi promovisao rok muziku koju svi volimo i koja smatram da treba da zauzme mesto koje mu pripada. Rokenrol smatram protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana", istakla je Radoman Cvetićanin.

Ona je rekla da možda zvuči poražavajuće, ali ima dece koja nisu nikada bila ni na jednom rok koncertu.

"Suština je da okupimo učenike oko dobre ideje. Ovo što deca sada sluštaju to je maltretiranje mozga i ušiju. Nakon slušanja te muzike se ne osećate dobro. Međutim, oni nemaju izbor, za razliku od naših generacija. Ukoliko ponudimo deci samo turbo folk ili muziku za koju ne znam kako se zove, mi ništa nismo uradili. Samo smo im ograničili mogućnosti", naglasila je Radoman Cvetićanin.

Prema njenim rečima, škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum. Nedostaju im instrumenti poput bas gitare, tarabuke, saksofona, klarineta i drugih instrumenata, tako da su im svi donatori dobrodošli.

"Imamo puno učenika 7. i 8. razreda koji su zainteresovani za rokenrol, ali ne znaju ništa o njemu. Roditelji su prezaposleni i nemaju vremena da se angažuju oko toga. Zato nameravamo da opremimo kabinet, da se u školi svi angažujemo i da kod dece izgrađujemo različite veštine. Da kulturu približimo školi, da ona nije vezana samo za ustanove kulture. Svi treba da se potrudimo, ne možemo ništa da budemo bez kulture i duhovnosti", izjavila je Radoman Cvetićanin.

Ona je kazala da škola "Vožd Karađorđe" svakog četvrtka, sa željom da promoviše kulturu i približi deci i roditeljima kulturna dešavanja, organizuje pesničke večeri, nastupe horova i slične manifestacije. Na njenu inicijativu, dodala je, škola je domaćin "Čitalića", međunarodne smotre čitanja koja okuplja stotine dece iz Srbije i dijaspore. Učenici učestvuju u brojnim sekcijama, školskim klubovima i vannastavnim aktivnostima.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    22. januar 2024 | 09:19

    Bravooo . Svak čast . Nešto je i do nas ... Čestitke za ljubav i energiju

  • PECA

    22. januar 2024 | 10:01

    Da imam neku moć, ja bih je istog trenutka postavio za ministarku kulture.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA