≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo obraćanje zaštitnika građana povodom slučaja akušerskog nasilja: Pozvao sve žrtve da se jave

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poziv se odnosi na sve porodilje bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru

  • 18
Zoran Pašalić, Dr Maksimović nasilje Sremska Mitrovica Foto-kolaž: M.A./ATAImages, Facebook/Marica Mihajlović

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, pozvao je danas sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

"Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo, nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana podseća da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi, pri ostvarivanju zdravstvene zaštite.

PROSJACENJE DECA PASALIC Zaštitnik Zoran Pašalić / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zato je, prema rečima zaštitnika građana, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i poveđava ugroženost po zdravlje.

Priča o akušerskom nasilju aktuelizovala se nakon što je u javnosti odjeknula vest o smrti devojčice Elene, rođene u OB Sremska Mitrovica. Njena majka Marica na društvenim mrežama podelila je svoje ružno iskustvo, navodeći da je fizički zlostavljana tokom porođaja, da je ućutkivana i vređana, kao i da je da je pored pretnji da će joj zubi biti izbijeni, pretrpela uvrede na nacionalnoj osnovi.

Marica Mihajlović majka Marica / Foto: Facebook/Marica Mihajlović

U porođajnim bolovima, navodi, ostala je bez svesti, a beba je nekoliko sati po rođenju preminula. Trebalo je, rekla je, da bude porođena carskim rezom, ali se lekar navodno oglušio o to.

Ujedno, javno je iznela njegovo ime i prezime. M. M. (45) najpre je saslušan na svoju inicijativu u policiji, a potom priveden.

(Telegtaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JQA

    20. januar 2024 | 14:10

    A zasto samo poslednjih 6 meseci?Neka se jave sve porodilje koje su dozivele torturu!Sankcionisite sve doktorke, sestre, babice, da vise nikome ne padne na pamet da se tako ophode!

  • Bole

    20. januar 2024 | 13:47

    Znalo se za to i ranije,inspekcija sigurno.Nego,rade tu koverte i nikom nista!

  • ARS

    20. januar 2024 | 14:24

    Jadna je i tužna svaka zemlja pa i Srbija sa ovakvom institucijom i sa ovakvim rukovodiocem !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA