Vreme čitanja: oko 1 min.

Tridemija potvrđena u još jednom gradu Srbije: Jedan virus prednjači, a maske su obavezne u ovom slučaju

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki broj sugrađana ovih dana muče respiratorne tegobe, naročito decu

  • 1
Prehlada, bolesna devojka, maska, korona virus kovid 19 Foto: Shutterstock, RTS

Na teritoriji Subotice potvrđeno je prisustvo tri zarazne respiratorne bolesti, odnosno tridemija. Ipak, kako je klinička slika veoma slična, teško je reći o kom virusu je reč, navode lekari, i ističu da je veoma važno da osoba koja je obolela nosi zaštitnu masku kada boravi u zatvorenom prostoru, prenosi Subotica.com.

Veliki broj sugrađana ovih dana muče respiratorne tegobe, naročito decu – curenje iz nosa, gušobolja, a javlja se i temperatura preko 39. U uzorcima koji su poslati na Institut „Torlak“ potvrđena su tri virusa – i dalje je u najvećem broju prisutan kovid, i to varijanta omikron, izolovana je i influenca tip AH1 i AH3, i respiratorni sincicijalni virus.

- Sada znamo da imamo tri zarazne bolesti u isto vreme, to je tridemija. Ono što je zanimljivo sa aspekta kliničke slike, ona je slična, imamo preklapanja. Znači, samo na osnovu toga što neko ima odgovarajuće respiratorne tegobe nemoguće je znati šta je dovelo do tog stanja, međutim, sada znamo da su u pitanju tri virusa koja cirkulišu i na teritoriji našeg grada - objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Kada je u pitanju prevencija, kod gripa je to vakcinacija, a kako se vrhunac zaraženih influencom očekuje u februaru, još uvek nije kasno, budući da se imunitet stvara za 14 dana. Kada su u pitanju drugi respiratorni virusi, ostaje svakako nošenje maske, savetuje epidemiolog.

- Ono što je veoma značajno kada govorimo generalno o zaraznim bolestima koje se prenose kapljičnim putem, jeste da osoba koja ima kliničku sliku, koja je obolela, da ona pre svega koristi masku - apeluje dr Bohucki.

Osim tridemije, beleži se prisustvo jedne kapljične bakterijske infekcije, a to je veliki kašalj. Do sada su potvrđena 23 slučaja, ali stručnjaci smatraju da je taj broj daleko veći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kod mog interniste u nemackoj

    22. januar 2024 | 06:43

    Je samo jednu nedelju bila pauza zbog maski I opet je nastavljeno da se nosi I obocni gradjani na ulici nose maske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA