Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje pripremna groznica: Za dodatne časove roditelji daju i po 300 evra za mesec

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raspitali smo se koliko danas koštaju privatni časovi i izračunali koli je to mesečni trošak za roditelje

  • 7
Privatni časovi, cena Foto: Shutterstock

Za čas matematike 1.500 dinara, za srpski 1.200, za engleski 1.000, za biologiju između 1.000 i 1.500 u zavisnosti od profesora, uz to dođe i još neki dodatni predmet gde treba popraviti ocenu, da bi na kraju meseca sve to izašlo oko 300 evra, počinje priču za Telegraf, Milan J. otac učenika koji je počeo sa pripremama.

Naime, počelo je drugo polugodište u srpskim školama koje mnogim učenicima pada teže nego prvo. A da i roditelji muče pravu muku kako bi svojoj deci pomogli da prebrode predmete koji su im teški, dokazuje i činjenica da neki izdvajaju velike svote novca kako bi finansirali dodatne časove.

Osnovci se trude se da se izbore što je moguće bolje sa nekim predmetima čiji zadaci uglavnom zadaju muku, a to su najčešće matematika, srpski, engleski (ili neki drugi strani jezik), potom hemija, fizika, biologija...

Profesori nude đacima časove uživo ili onlajn, uglavnom za sve uzraste i pripremaju ih za kontrolne i pismene zadatke.

Osim profesora sa dugogodišnjim iskustvom, časove često drže i studenti završnih godina studija kojima ovaj vid prakse, ali i zarade dobo dođe.

Raspitali smo se koliko danas koštaju privatni časovi i izračunali koli je to mesečni trošak za roditelje. Naravno, cene variraju od profesora do profesora, kao i od toga o kom stepenu obrazovanja je reč.

- Jedan privatni čas za osnovce u trajanju od 45 minuta iz hemije je 600 dinara, ali najčešće je to nedovoljno vremena da bi se savladalo gradivo pa biraju dvočas (sat vremena i 30 minuta) čija je cena 1.200 dinara, dok je za srednjoškolce, pa i studente, cena viša.

Cena časa iz matematike u trajanju od 60 minuta je 1.000 dinara.

Nastavnici pripremaju svoje učenike i pomažu im da savladaju tekuće gradivo tokom školske godine, a neki nude i da drže časove učenicima u paru - cena dvočasa je 2.000 dinara za jednu osobu, za dvoje po 1.500 ili za troje po 1.000 dinara.

Dolazak profesora na kućnu adresu

Ima onih i koji dolaze na kućnu adresu i tada je cena viša.

- Profesorka sam engleskog sa više od dvadeset godina iskustva i dajem privatne časove preko skajpa svim uzrastima i svim nivoima znanja. Opšti i poslovni engleski, gramatika, vokabular, konverzacija. Sa uspehom pripremam osnovce, srednjoškolce i studente za pismene, kontrolne i ispite. Čas od 45 minuta je 750 dinara, 60 minuta 1.000 dinara, a 90 minuta 1.300 dinara - stoji u oglasu jedne profesorke engleskog jezika.

Ako se pretpostavi da je na primer matematika predmet koji učenici imaju svakog dana u školi, potrebno je minimum da dete odlazi dva puta nedeljno na privatni čas kako bi bilo u koraku sa gradivom. Uzmimo da je dvočas 1.200 dinara, dva puta nedeljno je 2.400, četiri nedelje u mesecu i cena je 9.600 dinara. Pored matematike, đaci uzimaju i časove fizike, biologije, hemije, engleskog, a roditelji su na pravim mukama da isfinansiraju neophodno.

Tako za samo jedno dete moraju da izdvoje 300 evra mesečno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    24. januar 2024 | 19:53

    Nadam se da ćete objaviti komentar.. zato što vidim da se svake godine diže hajka na nastavnike zbog privatnih časova! Što ne pišete o ceni šminkanja, noktiju, ulaza u diskoteku itd, itd.? To nikom ne bode oči! I sama držim časove, dolaze razna deca.. neko u toku cele godine, radi znanja i što bolje ocene. Neka deca vredno uče i treba im malo pomoći, kad negde zapnu, zašto bi roditelju bilo žao da plati.?! Uostalom, najbolje je ulaganje u svoje dete! Ali, neki dodju sa praznom sveskom, u školi ne paze.. pa, kad mu je dopušteno, neka plate onda privatan čas! Uostalom, kao da mi nekog vučemo za rukav da dodje na čas! Prosvetari su potcenjeni u školi, zar treba i privatno da rade džabe?! Kao da je to lako i kao da možeš nekom sipati znanje u glavu! Uostalom , svako zna kome i šta hoće da plati! Ali, izgleda, samo se o časovima ovoliko diskutuje!

  • Sićina žena

    24. januar 2024 | 19:25

    A šta da rade oni roditelji koji su na minimalcu, a imaju pri tome dvoje dece. Strašno.

  • Kole

    24. januar 2024 | 20:07

    Deca su sve više lenja i nezainteresovana za učenje. Sve drugo je važnije od učenja. Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje deci, lakše je platiti privatne časove nego sesti sa detetom i objasniti mu neke stvari koje ne razume.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA