≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon vremenskih oscilacija, sledi otapanje snega! Otkrivamo prete li poplave Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahlađenje koje je prethodnih dana zahvatilo Srbiju donelo je i snežne padavine

  • 0
Novi Sad Dunav visok vodostaj Dunava kod Novog Sada Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Srbija je ovog januara bila često na udaru vremenskih oscilacija. Početak meseca doneo je prave prolećne temperature, da bi potom usledilo zahlađenje sa padavinama. U više navrata tokom dosadašnjeg dela januara dolazilo je do smene stabilnog i toplog i hladnog vremena sa kišom i snegom,  a temperature su u jednom dana drastično menjale.

Tako je maksimalna temperatura u četvrtak u Loznici dostigla prolećnih 22°C, sledećeg dana spustila se na 0°C, a jutros je u Sjenici mereno -20°C. Dakle, temperaturna razlika iznosila je čak 44 stepena za svega par dana.

Zahlađenje koje je prethodnih dana zahvatilo Srbiju donelo je i snežne padavine. U većem delu zemlje formirao se i manji snežni pokrivač, a najviše snega palo je na zapadu Srbije, u Valjevu se formirao snežni pokrivač od 25 centimetara. Najviše snežnog pokrivača ima na Kopaoniku, 27 centimetara.

Beograd sneg zima auto-put Foto: Mileta Mirčetić

Srbiju narednih dana očekuje otopljenje i porast temperatura vazduha, a povremeno se očekuju i padavine. Utorak će doneti sasvim slabe padavine mešovitoh karaktera, u obliku slabe kiše, susnežice i slabog snega, ali se ne očekuju značajnije količine.

Kiša će povremeno u većem delu Srbije padati u četvrtak i u subotu, dok se na višim planinama očekuje sneg.

S obzirom na to da se u sedmici pred nama očekuje toplije vreme, a takvo vreme zadržalo bi se i i do kraja januara, narednih dana očekuje se potpuno otapanje snežnog pokirvača u nižim predelima.

Stanje vodostaja na rekama

Prema podacima Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda, nivo velikih reka u Srbiji poput Dunava, Save i Tise ima srednji vodostaj. Narednih dana Sava će zabeležiti manji porast od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, ali nivo vodostaja biće znatno ispod redovne granice od poplava.

Kada je reč o Dunava i Tisi, narednih dana očekuje se manje-više stagnacija vodostoja, uz manji rast ili pad u zavinosti od delova reka, ali se ne očekuju bitnije osclacije. Nivo vodostaja i ovih reka biće ispod granica redovne odbrane od poplava.

Visok vodostaj Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Vodostaj reka južno od Save i Dunava je u domenu niskih vodostaja.

Velika Morava u narednom periodu imaće pad vodostaja, kao i većina drugih reka.

Zbog otapanja snega, samo lokalno se kod manjih tokova u brdsko-planinskim predelima očekuje neznatni porast, ali dobra vest je da snega nema u velikim količinama, tako da se ne očekuje značajniji porast, a i on će biti kratkotrajan i postepen.

Prema vremenskoj prognozi narednom periodu ne očekuju značajnije i obilnije padavine, niti ekstremnije vremenske prilike, nema opasnosti ni od poplava i drugih problema kada su reke u pitanju.

Podsetimo, decembar i početak januara je zbog obilnijih padavina širom Evrope, doneo višemetarski porast Dunava, ali i Save, uz vodostaje iznad granica redovne odbrane od poplava, pri čemu je bilo i izlivanja duž Dunava u Vojvodini na nebranjenim područjima. Pod vodom su se našla mnoga ribarska i vikend naselja, ali bez većih problema. Dunav je zabeležio nagli porast zbog veoma obilnog snega na jugu Nemačke, potom otapanja. Poplave su pogodile gornji deo, a krajem decembra Dunav se izlio i u Budimpšti i poplavio priobalni deo grada.

Reka Dunav izlivanje Budimpešta Mađarska Foto: Tanjug/AP
Reka Dunav izlivanje Budimpešta Mađarska Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA