≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nama je ovaj skener bio san": Velikodušna donacija ambasada SAD bolnici "Ozren" u Sokobanji

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, prisustvovavo je svečanom uručenju skenera

  • 12

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji dobila je najnoviji CT skener, donaciju vrednu 540.000 evra, koja je omogućila nabavku ovog visokotehnološkog uređaja. Donacija je stigla zahvaljujući podršci Evropske komande američke vojske (EUCOM).

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, prisustvovavo je svečanom uručenju skenera zajedno sa v.d. direktorkom ove bolnice Gordanom Antonijević, i predsednikom Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragom Milićem. Nakon svečanog presecanja vrpce ambasador se obratio okupljenima i kazao da mu je velika čast što je danas po prvi put u Sokobanji, a velikim povodom.

"Razlog našeg dolaska ovde je jedan velikodušan gest evropske komande vosjke SAD koja je ovoj bolnici donirala CT skener koji joj je bio neophodan", rekao je ambasador.

Hil je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je ovakav vid saradnje ostvaren upravo sa specijalnom bolnicom "Ozren" koja ima veoma visoku reputaciju i dugu istoriju u koju su ulagali svi zaposleni na čelu sa direktorkom Gordanom Antonijević.

"Sa ovim novim CT skenereom započinjemo novu eru u istoriji ove ponosne ustanove", zaključio je ambasador dodajući da je, kada su ovako velika dostignuća u pitanju, uvek reč o "grupnom sportu".

"Nije dovoljno samo zahvaliti se direktorki Antonijević i njenom osoblju na uloženom radu, nego i svim članovima lokalne zajednice koji su udružili i sredstva i vreme i napor kako bi se došlo do ovako obnovljenih prostorija u kojima će se ubuduće koristiti CT skener".

Tom prilikom ambasador se zahvalio i prof. doktoru Miliću koji je na čelu Kluba srpsko-američkog prijateljstva u Nišu, a čiji je rad i entuzijazam doprineo ovakvim rezultatima.

"Upravo primer ove saradnje koji uključuje i predstavnika Ministarstva zdravlja i ljude iz američke ambasade posebnog odeljenja, tačnije vojnog atašea američke vojske pri ambasadi i čitave zajednice, svi su zajedno radili na ovom  projketu koji je pravi primer onoga što SAD ovde žele da rade u budućnosti", poručio je Hil dodajući da je ova saradnja dokaz i putokaz šta sve može da se učini ako radimo zajedno.

Ambasador je napomenuo i da svako ko sumnja u to šta SAD, koje su geografski tako daleko, rade ovde u Srbiji treba da dođu i vide primer sokobanjske bolnice i da shvate da se mnogo toga može postići ako se sarađuje.

"Za ovakvu vrstu saradnje potrebno je, ne raditi u atmosferi pesimizma, već atmofseri optimizma koja okuplja ljude. Neka nam zato ovaj projekat posluži kao rpimer šta se može postići kada se radi zajedno, neka nas ohrabri i posluži kao inspiracija za novu saradnju", kazao je Hil.

Pukovnik vojnog atašea američke vojske pri ambasadi Kori Šej, obratio se okupljenima na srpskom jeziku i iskazao veliku čast i zahvalnost što je prisustvovao ovakvom skupu i imao mogućnost da vidi skener, veliku donaciju američke ambasade.

Direktorka Antonijević zahvalila se američkoj ambasadi, kao i štabu američke vojske na ovako velikoj donaciji koja je veoma značajna za specijalnu bolnicu za plućne bolesti "Ozren".

"Naša bolnica je stara, ona je počela sa radom 1942. godine i od tada se bavi lečenjem najtežih plućnih oboljenja, od 2009. godine bavi se i lečenjem multirezistentne tuberkuloze. Godišnje se u ovoj bolnici leči od 3 do 4 hiljade pacijenata, to su sve veoma teške forme plućnih bolesti uključujući i onkološke pacijente. Tako da je nama ovaj skener zaista bio san", otkrila je Antonijevićeva.

S obzirom na to da je dijagnostika plućnih bolesti bila na prvom mestu u ovoj bolnici, jer je ustanova od samog starta išla u korak sa vremenom što se dijagnostike tiče, skener je bio prekopotreban, a kako je direktorka istakla, zahvaljujući američkoj ambasadi on je ostvaren.

Doktor Dragan Milić, na čelu ovog kluba, predstavljao je pokretačku snagu koja je obezbedila sredstva za renoviranje sale u kojoj će CT skener biti smešten.

Bolnica "Ozren" ima poseban značaj kao javna ustanova u sastavu Ministarstva zdravlja Srbije, fokusirana na pulmologiju i jedina u zemlji koja pruža specijalizovanu negu pacijentima sa multirezistentnom tuberkulozom.

Nabavkom CT skenera, očekuje se značajno smanjenje vremena čekanja pacijenata na dijagnozu i lečenje.

Ovo će direktno uticati na smanjenje rizika povezanih sa transportom i kašnjenjem za prijem termina za CT skeniranje u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Ova inicijativa predstavlja još jedan korak napred ka unapređenju medicinske infrastrukture Sokobanje i šire.

Uz podršku zajednice i strateških partnera, verujemo da će ova moderna oprema imati pozitivan uticaj na zdravlje naše zajednice.

Događaju su prisustvovali i čelanici loklane samouprvave, kao i državni sekretar Ministarstva zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    22. januar 2024 | 18:08

    Ovo je kompezacija Srbiji u stilu Amera a u odnosu na naoružavanju Šiptara ?

  • Bg

    22. januar 2024 | 17:52

    Da li Drzave Srbija nije sposbna da kupi tako nesto? Sramota kao da smo iz 3 Sveta

  • marny

    22. januar 2024 | 18:39

    Prvo nam bacaju bombe pa nam nude lopate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA