Vreme čitanja: oko 2 min.

Borcu sa Košara ratni drugovi renovirali dom: "Osećam ponos što sam bio mrvica u celoj toj vojsci"

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ohrabren od prijatelja, nastavlja život

  • 2
Junak sa Košara Saša Foto: RTS/printscreen

Za 46-godišnjeg borca sa Košara, Sašu Stevanovića iz Kruševca, život u dugovima i u nehumanim uslovima je prošlost. Zahvaljujući boračkim Udruženjima, pre svega "Graditeljima mira", koji su pokrenuli akciju za pomoć saborcu, Saša se ovih dana vratio u potpuno renoviran stan, bez dugova, sa statusom borca i redovnim primanjima, prenosi RTS.

Višegodišnju neizvesnost na granici preživljavanja, pre dve godine prekinuli su Sašini ratni drugovi. Završili ostavinski postupak, podmirili dugove za struju, vodu i komunalije preko 300.000 dinara i kompletno renovirali stan. Za požrtvovanog borca herojske 125. Motorizovane brigade počeli su bolji dani.

"I posao i tako ti porodični odnosi , sa ćerkom sam obnovio odnose i mislim dešavaju se lepe stvari. - Da li si neke uspomene zadržao iz starog stana? - Nešto što se tiče porodičnih fotografija, inače sve ostalo je novo i još uvek nisam baš toliko svestan da se sve to dogodilo", kaže Saša Stevanović, borac sa Košara.

Prikupljeno je preko 2 miliona dinara. Apelu boračkih Udruženja odazvali su se mnogobrojni donatori. Pojedinci, firme, volonteri. Gotovo svi angažovani majstori radili su besplatno.

"Po ko zna koji put su Srbi dokazali da su složni i voljni i da pomognu drugima. To je da kažem jedna strana medalje. Druga strana medalje, ja bih voleo da se državni sistem tako uredi da ne moramo više da organizujemo humanitarne akcije, da ne moramo da šaljemo SMS poruke. Nadam se da ćemo to jednog dana da doživimo i da jednostavno država ima brigu o svim svojim građanima", navodi Dejan Ivanović iz Udruženja "Podrška, prava, pristup, Srbije".

Nedavno je stigla još jedna dobra vest.Saša je zakonski ostvario status ratnog vojnog invalida.

"U skorije vreme očekujemo rešenje da to stigne na njegovu adresu i da svakog meseca ratni vojni invalidi imaju svoje primanje i to je nešto od strane države što je regulisano tim novim zakonom”, kaže Veroljub Smiljković iz Udruženja "Graditelji mira". .

“Osećam ponos, što sam bio jedna mrvica u celoj toj vojci, u celoj toj mašineriji koja je branila Srbiju i sve što je srpsko i sveto, i porodicu veru i sve”, kaže Saša Stevanović.

Ohrabren od prijatelja, nastavlja život. Iako je bolest još uvek tu sada želi i da pomogne. Učestvuje u akcijama za saborce, koji se suočavaju sa sličnim problemima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ред

    23. januar 2024 | 12:04

    Од државног система никад није било користи за овај народ,а тако ће да буде и у будућности. Кога брига тамо за неког јеадника који је бранио своју земљу ризикујући сопствени живот?

  • Zeljko

    23. januar 2024 | 17:44

    Najezio sam se koliko je priča dobra i pozitivna. Svaka čast Redakciji Telegrafa koja je propratila dešavanja sa Sašom. Saši želim dug život, dobro zdravlje i mnogo srećnih dana provedenih u renoviranom domu, a boračkim Udruženjima kapa dole za odličan posao koji su obavili! Živeli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA