Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo zdravlja izdaće posebnu instrukciju bolnicama: U roku od 2 sata ministar će morati ovo da zna

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ističe da moraju sami reagovati na komplikacije, a ne da za sve saznaju sa društvenih mreža i iz medija

  • 3
Danica Grujičić Foto: Marko Jovanović

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, izjavila je jutros da za slučajeve akušerskog nasilja ne može da se saznaje sa društvenih mreža i iz medija, već da u slućaju neželjenog događaja direktor ustanove o njemu mora da bude obavešten u roku od sat vremena a ona , odnosno Ministarstvo zdravljo u roku od dva.

- Moramo sami reagovati na takve komplikacije. Ako dođe do incidenta, Ministarstvo zdravlja će sada izdati odgovarajuću instrukciju, prema kojoj, u slučaju neželjenog medicinskog događanja, direktor ustanove mora biti obavešten unutar jednog sata, a ja kao ministar unutar dva sata. Pre nego što informacije procure na društvenim mrežama, trebamo znati tačno šta se desilo i imati prave informacije o tome - rekla je ministarka za K1 komentarišući slučaj akušerskog nasilja iz Sremske Mitrovice, u čijoj bolnici se porodila Marica Mihajlović čija je beba nakon porođaja preminula:

- Nažalost, kolege su čekale da se informacije pojave na društvenim mrežama, stvarajući utisak da se nešto pokušava prikriti. Doktori se često štite međusobno, ali mora postojati granica te zaštite. Obaveza im je obavestiti direktora, a zatim direktor treba da obavesti mene. Ključno je da svi budu obavešteni ukoliko se nešto neobično dogodi u bolnici, pogotovo ako je situacija tako tragična kao što je ovaj slučaj - kaže prof. dr Grujičić i dodaje da je doktor morao da referiše tokom jutarnjeg sastanka šta se dogodilo tokom dežurstva:

- Postoje jutarnji sastanci na kojima se iznose sve informacije o događajima tokom jednog dežurstva. Pretpostavljam da je kolega barem trebao referisati o tome ujutru, s obzirom na to da je bilo poznato da je dete preminulo u ranim jutarnjim časovima. Mislim da je direktor trebao reagovati. Bio je dužan reagovati, sprovesti unutrašnju kontrolu i odmah izneti neko saopštenje - izjavila je ministraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    23. januar 2024 | 10:50

    Gospođo ministarka, pritiskom na žrtve Vi svaljujete krivicu na njih! Koji rokovi? Gde Vam je humanost? Kad se dogode takve stvari siguran sam da su ljudi danima, nedeljama i mesecima izgubljeni. Kakvi sati? Sačuvaj Bože!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA