Vreme čitanja: oko 1 min.

Održan okrugli sto o položaju Romske zajednice u vezi sa procesom pristupanja Srbije EU

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okrugli sto je održan u Kragujevcu

  • 0
Okrugli sto, Romi Položaj Roma Foto: A. N.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Romski informativni centar (RIC) održali su okrugli sto sa ciljem sagledavanja procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz Poglavlja 23 i 24 sa posebnim akcentom na zaštitu prava Roma/Romkinja.

Okrugli sto je održan u Kragujevcu, u četvrtak 11. januara u prostorijama (RIC-a).

Položaj pripadnika romske zajednice u kontekstu otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 od neposrednog je značaja za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i, u tom smislu, pitanje položaja Roma jedno je od ključnih, rečeno je na panel diskusiji „Izazovi i zaštita ljudskih i manjinskih prava”.

Profesor na Pravnom fakultetu iz Kragujevca Saša Milošević, rekao je da se po pravilu ta poglavlja prva otvaraju i poslednja zatvaraju, kao i da postoje četiri referentne tačke, čije bi ispunjavanje trebalo da obezbedi otvaranje poglavlja.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić istako je veliku važnost postignutih rezultata u donošenju strateških dokumenta.

- Mi Romi smo bili svesni značaja svih usvojenih strateških dokumenata za pobošljanje položaja romske nacionalne manjine. Sada imao tačno zacrtane rokove i ciljeve. Svi moramo težiti ka njima. To je od velikog značaja za čitavu našu zemlju i za sve građane, ne samo za Rome i Romkinje.

Nakić je dodao da su obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravstveni i socijalni položaj Roma, kao i medijska promocija primera dobre prakse, najbitnija pitanja i da su ona obuhvaćena Strategijom.

Na panel diskusiji učestvovala je i direktorka Romskog informativnog centra (RIC) iz Kragujevca, Rozalija Ilić, koja je predstavila rezulate istraživanja po pitanju Poglavlja 23 ― Zaštita manjinskih prava Roma.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA