Vreme čitanja: oko 3 min.

Sigurnost i rizici operacija smanjenja želuca: Stručnjaci upozoravaju na ključne mere opreza

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktor ističe da postoji nekoliko vrsta operacija smanjenja želuca, ali da se najčešće radi sužavanje

  • 0
Ognjan Skrobić, doktor Printskrin K1

U poslednje vreme, sve češće smo svedoci tragičnih ishoda operacija smanjenja želuca, koje su obavljene van domovine pacijenata. Nedavna smrt dvadesetogodišnje Britanke u Beogradu nakon zahvata u Turskoj, postavlja ozbiljna pitanja o sigurnosti i rizicima ovakvih hirurških intervencija. Ova nesreća nije izolovan slučaj, budući da smo već svedoci više sličnih tragedija koje su se dogodile nakon operacija želuca u Turskoj.

Kakve komplikacije mogu nastati nakon ove intervencije? Ko sme, a ko ne sme pod nož? Da bismo odgovorili na ova pitanja, u emisiji "Uranak" na televiziji K1 razgovaramo s hirurgom Prve hirurške klinike KCS, dr Ognjanom Skrobićem.

- Tu nije problem sama hirurška intervencija, već taj ekspresni odlazak bez perioda pripreme, bez izrađenih testova koji moraju da se urade pre operacije. Znam da postoje jako dobre bolnice u Turskoj, ali one u kojima se radi jeftino su iznajmljene i obično se radi noću. Radi se o velikom broju pacijenata u malo vremena i shodno tome, komplikacije su značajno veće - kaže doktor i dodaje da je stepen komplikacija jako nizak, ako se operacija dobro pripremi i uradi.

- Operacija je složena, i ako se dobro pripremi i uradi, stepen komplikacija je vrlo nizak. On ide ispod u Hajvolim centrima u Evropi, a mogu ponosno reći i kod nas, svega 0,1 posto. Pretpostavka je da je ova devojka dobila sepsu, koja kod gojaznih pacijenata rapidno napreduje, praktično dosežući tačku gde ništa nije moglo da se preduzme kako bi joj se pomoglo - dodaje.

Doktor ističe da postoji nekoliko vrsta operacija smanjenja želuca, ali da se najčešće radi sužavanje

- Postoje različite vrste smanjenja želuca, pri čemu je najčešći oblik "sliv", sličan rukavu, gde se želudac sužava zadržavajući otprilike dvadeset posto od ukupnog volumena. Osim ograničenja u unosu hrane u želudac, pacijent doživljava i promene u metaboličkom i digestivnom traktu, čije su posledice izuzetno pozitivne. Osobe koje su se suočavale s problemima gojaznosti, dijabetesa i sličnih stanja, često postižu značajno poboljšanje već nakon šest meseci. Neke od impresivnih rezultata uključuju smanjenje ili potpuno odustajanje od insulina, prestanak uzimanja lekova za pritisak, čime se postiže izuzetna kontrola nad prethodnim zdravstvenim izazovima - kaže doktor i dodaje:

- Ova procedura se pokazala kao izuzetno korisna za produžavanje života gojaznih pacijenata, pod uslovom da se sprovodi s pravilnim indikacijama. Indikacije su vrlo jasne i striktne - indeks telesne težine preko 35 ili preko 30 u prisustvu šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili drugih stanja povezanih s gojaznošću - kaže doktor i objašnjava koliko traje ovakva vrsta operacije:

- Operacija traje oko sat vremena i izvodi se isključivo laparoskopski, što značajno skraćuje period oporavka. Pacijent je već dan nakon operacije u mogućnosti da stane na noge, dok drugi dan već može napustiti bolnicu i vratiti se kući. Bitno je da pacijent bude blizu, omogućavajući brzu reakciju u slučaju potrebe. Što se tiče specifičnog slučaja, nisam upoznat s detaljima, ali stanje pacijentkinje se, prema informacijama, razvilo dok je boravila u Istanbulu. Nelogično je da je tokom pregleda, kada je dobila odobrenje za putovanje, sve bilo u redu, a da se zatim tako brzo razvio klinički problem i slabost - kaže doktor i objašnjava kako je moguće da niko nakon pregleda nije video da joj je presečeno tanko crevo:

- Mogući problem može biti u presecanju tankog creva, što može proisteći iz velikog broja pacijenata, nedostatka komunikacije ili adekvatne pripreme.

Komplikacije tokom operacije

- Indikacija mora biti strogo poštovana, a osoba koja ne ispunjava potreban indeks telesne mase, ja lično nikada ne bih preporučio ni privatnu ni državnu operaciju. Pacijenti trebaju biti svesni mogućih komplikacija koje se generalno mogu javiti, bilo da su povezane s anestezijom ili samom hirurgijom, što je uobičajeno za svaku intervenciju. Ovi pacijenti su izuzetno specifični i predstavljaju izazov za anesteziologa. Tim ljudi koji se bavi ovom vrstom hirurgije mora biti visoko uigran i pažljiv u postizanju optimalnih rezultata - napominje dr Skrobić.

Kontrole nakon operacije

- Ako ih otpustimo drugog ili trećeg dana nakon operacije, ponovni pregledi će biti zakazani nakon desetak dana kada se skidaju konci. Nakon toga, redovni kontrolni pregledi se obavljaju na mesečnom, tromesečnom, šestomesečnom, a potom i godišnjem nivou - zaključio je dr Ognjan Skrobić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA