Vreme čitanja: oko 3 min.

Raduju se klizanju, bioskopu i poseti Beogradu: 80 osnovaca sa Kosmeta stiglo u šestodnevnu posetu Novom Sadu

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za deset godina 450 đaka sa KiM bilo je u poseti Novom Sadu

  • 0
Susret vršnjaka iz Novog Sada i sa KiM Foto: Udruženje građana Novi Sad

Osamdeset osnovaca iz sedam opština sa Kosova i Metohije stiglo je u utorak u Novi Sad u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ koji ove godine proslavlja deceniju postojanja. Njih su u svečanoj sali Novosadskog sajma dočekali lokalni osnovci koji će im biti domaćini narednih šest dana.

Predsednik Udruženja građana Novi Sad, Goran Bajšanski, kazao je okupljenim novinarima da su ponosni povodom jubileja.

- Za deset godina smo doveli 450 đaka sa KiM u posetu našem gradu, a mi smo šest puta uzvraćali posetu i odveli 130 učenika na Kosovo i Metohiju – istakao je Bajšanski.

Dodao je da to sve ne bi bilo moguće bez podrške Grada Novog Sada, ljudi velikog srca, ali pre svega novosadskih osnovnih škola „Dušan Radović“, „Žarko Zrenjanin“, „Svetozar Marković Toza“ i

„Dositej Obradović“ čiji učenici ugošćuju vršnjake sa juga Srbije.

- Cilj projekta je upravo da se stvore nova prijateljstva i veze koje su neraskidive. Đaci će se upoznati, dobiće nove drugare i ispunjenog srca vratiće se kućama. Ovo je jedno bogatstvo, kako za našu lokalnu sredinu tako i za naše drugare i sugrađane sa juga Srbije, jer mnogi od njih ostaju u kontaktu i posećuju se – istakao je predsednik Udruženja građana Novi Sad.

Deci ovo mnogo znači

Deca sa Kosova i Metohije su uzrasta od 12 do 14 godina iz mesta Štrpce (OŠ „Staja Marković“), Gračanica (OŠ „Kralj Milutin“), Lipljan (OŠ „Braće Arsić“), Donja Gušterica (OŠ „Knez Lazar“), Goraždevac (OŠ „Janko Jovićević“), Ranilug (OŠ „Veljko Dugošević“) i Šilovo (OŠ „Vuk Karadžić“).

Nastavnik Aleksandar Stojanović iz Lipljana rekao je da im je drago što su deo projekta „Svim srcem za osmeh deteta“.

- Deci sa Kosova i Metohije ovo znači mnogo, jer ostaju im trajna drugarstva. Deca se dopisuju, ostaju u kontaktu i kasnije se posećuju. Veoma nam je i značajno kada Novosađani uzvrate posetu i vide u kakvim uslovima živimo, jer nemamo mnogo slobode, kretanje nam je ograničeno – objasnio je Stojanović.

Istakao je da osnovci uvek ponesu mnogo lepih utisaka i da se još nije dogodilo da se neko vratio nezadovoljan i sa ružnim uspomenama.

Stefan prvi put u Novom Sadu, jedva čeka da obiđe i Beograd

Stefan Vasić je učenik šestog razreda OŠ „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice i prvi put je u Novom Sadu.

- Radujem se druženju i očekujem da se lepo provedemo – rekao je okupljenim novinarima ovaj osnovac. Dodao je da jedva čeka da stane na klizalište i da poseti bioskop, ali ne skriva radost i zbog posete Beogradu u petak.

Učenica Jelena Medenica iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada treći put ugošćuje vršnjaka sa KiM.

- Svaki put bude lepo i odlično se provedemo. Većina dece ostaje u kontaktu – kaže Jelena.

Prilikom prijema gostiju učesnike projekta pozdravio je i Nikola Lovrić, generalni direktor

Novosadskog sajma.

Tokom šest dana posete deca će učestvovati u nastavnim i vanastavnim aktivnostima u školama domaćina. Oranizovane su posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beograda i obilazak Fruške gore. Učestvovaće u edukativnim i sportskim aktivnostima, ali i sadržajima zabavnog karaktera.

Podsećamo, u okviru projekta “Svim srcem za osmeh deteta” učenici sa KiM tokom posete Novom

Sadu borave u domovima vršnjaka, a Vojvođani im kasnije uzvraćaju posetu. Cilj je da se kroz

svakodnevne aktivnosti i druženje, deca sa Kosova i Metohije rasterete i makar privremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevnica i koje su već duže vreme sastavni deo njihovih mladih života. Povodom desetogodišnjeg jubileja, ove godine su dovedena deca iz svih mesta koja su do sada učestvovala u projektu.

(Telegraf.rs)

Video: I kamen bi zaplakao: Preostala srpska deca iz Orahovca horski pevaju "Bašto rajska"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA