Vreme čitanja: oko 1 min.

Zoran ima novčanice iz 215 država sveta: Nije mogao da se upiše u Ginisovu knjigu, a sada ima samo jednu želju

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekli su mu da je njegov rekord neoboriv

  • 2
Novac u metalu, kovanice, peniji Foto: Shutterstock

U eri kada novac sve više prelazi u elektronsku formu preko platnih kartica do sada već rasprostranjenog bitkoina, zbirka novčanica i kovanica kolekcionara iz Pavlovaca, Zorana Miloševića, zavredila je pažnju javnosti jer je ovaj čovek možda jedini na svetu koji poseduje novčanice i kovanice iz svih zvanično priznatih, ali i nekih nepriznatih država na zemaljskoj kugli. Novčanice iz čak 215 država nalaze se kod njega u kući u Pavlovcima.

Na odlasku iz Nemačke u kojoj je kao dete živeo prijatelji su mu za uspomenu pokolonili novčanice iz 23 zemlje i tada se kaže Zoran sebi zarekao da će za svog života sakupiti novac iz celog sveta, piše RTV.

Interesantno je da nije puno putovao, a ljubav prema geografiji navela ga je da razvije široku mrežu poznastava po svetu kako bi došao do različitih novčića.

Svaka novčanica sa sobom nosi svoju priču, prešla je dalek put iz ruke u ruku do njegove kolekcije. Jedna je čak dospela do njega iz buđelara beduina iz afričke pustinje, dok su neke stigle od kineskih vladara, ali i od slavnih sportista.

Interesantno je da njegova kolekcija iako impozantna, nije uspela da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda, jer kako su mu rekli njegov rekord je neoboriv.

Bilo kako bilo, Zoran je ponosan na svoj kolekcionarki rad i još jedna želja mu je ostala neostavrena, a to je da svoju bogatu paletu novčanica pokaže Novaku Đokoviću, koji će, kako Zoran kaže, možda uskoro postatii i njegov sused u Pavlovcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Необавештен

    24. januar 2024 | 15:42

    А колико има држава на свету?

  • Гоца

    24. januar 2024 | 12:16

    Још да сте написали због чега не може да се упише у Гинисову књигу рекорда, да сте ставили фотографију новчића и бар мали интервју са власником колекције, чланак би био комплетан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA