≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od danas dostupna digitalna platforma o broju vakcinisane dece protiv HPV

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku osiguranja

  • 0
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

Na sajtu Ministarstva zdravlja od danas će biti dostupne informacije o broju vakcinisanih dečaka i devojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) po domovima zdravlja u Srbiji, najavljeno je danas na konferenciji posvećenoj prevenciji raka grlića materice i poručeno da je potrebno dodatno raditi na podizanju svesti o značaju vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da ce na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupan podatak o obuhvatu HPV imunizacijom dečaka i devojčica uzrasta 9-19 godina i to po regionima i domovima zdravlja preko aplikacije koja je razvijena za ovu namenu.

Dodao je da je publikovanjem ovakve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije, odnosno u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza.

Naveo je da će podaci biti objavljeni na portalu Ministarstva zdravlja, biti u potpunosti anonimni, a ažuriraće se na nedeljnom nivou.

"Time će se naš zdravstveni sistem pridružiti zemljama u Evropi koje su ovaj sistem razvili prethodnih godina. Na ovaj način, u realnom vremenu, znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji i to po regionu i zdravstvenoj ustanovi. Samim tim imaćemo informaciju gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata", rekao je on.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić podsetila je od juna 2022. godine obezbeđena vakcina protiv HPV o trošku RFZO i započet proces HPV imunizacije školske dece.

HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku osiguranja. Radi se o devetovalentnoj vakcini, cena jedne doze je 14.000 dinara, a u zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze. Dakle, ne radi se o jeftinoj vakcini", rekla je Radojević Škodrić.

Ona je navela da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila tu vakcinu za najbezbedniju i dodala da je od kada je uvedena besplatno vakcinu primilo samo pet odsto dečaka i devojčica.

"To je apsolutno nedovoljno i tim rezultatom nismo zadovoljni", rekla je ona, prenosi Tanjug.

Radojević Škodrić je navela da je u planu da se uvede HPV tipizacija za žene uzrasta od 35 do 60 godina, a to znači da che da se rade pregledi kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV.

"Kada se otkrije onkogeni HPV, ta žena je kandidat za češće preventivne preglede, a samim tim to će značiti i da postoji mogućnost da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinom grlića materice", rekla je ona.

Direktorka Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović podsetila je da je od juna 2022. godine do sada vakcinom protiv HPV vakcinisano oko 32.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

Ona je dodala da karcinom grlića materice može da se spreči redovnim ginekološkim pregledima i da treba raditi na podizanju svesti žena o važnosti prevencije.

Predstavnica Udruženja "Progovori" Nevena Ilić, koja je pre tri godine obolela od raka grlića materice, navela je da treba stalno govoriti koliko je važno odlaziti na redovne preglede i isticati značaj vakcinacije dece.

"Progovori": U Beogradu se vakciniše tek jedno dete nedeljno

Podatak da u Beogradu školski pedijatar nedeljno vakciniše samo jedno dete protiv HPV, jeste alarmantan i pokazuje da kao društvo moramo raditi još više na podizanju svesti građana, kako bismo uspeli da spasimo blizu 700 života, koliko godišnje umre žena od raka grlića materice, saopštavaju iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice / Foto: Dragan Mujan

"Krajem prošle godine udruženje je podelilo priznanja najuspešnijim domovima zdravlja koji su najviše doprineli u podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji. Ali, mi imamo i manje uspešne domove zdravlja i institucije gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece, vrlo simboličan. Tamo gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da moramo više da radimo na povećanju svesti kako kod opšte tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali.

Iz tog razloga moramo aktivnije raditi na ovom polju, jer iako je Srbija obezbedila preventivnu vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV", kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA