Vreme čitanja: oko 3 min.

Dragana (38) kopa kanale i čisti štale da prehrani decu: Kuća im prokišnjava, a najteže joj pada jedno

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogo vremena provodi u štalama kako bi prehranila maloletnu decu i obezbedila im što bolji život

  • 7
Kuća Mošorin Foto: Privatna arhiva

Dragana Milosavljev (38) sa troje male dece živi u kući koja prokišnjava. Ovaj trošni dom u Mošorinu roditelji su joj ostavili u nasledstvo. Ipak, dotrajao je i neuslovan za jednu porodicu. Ledeni dani u kuću su joj uneli sneg i kišu, a nestabilni prozori ne mogu da spreče jake vetrove.

Kako objašnjava za Telegraf.rs, muž i otac njene dece, izbacio ju je iz zajedničkog doma, te nije imala drugu opciju nego da se vrati u porodičnu kuću. Ipak, vlaga u njoj je toliko jaka da su deca stalno bolesna.

-Moj muž i otac moje dece me je izbacio iz kuće jer mu ne trebamo. Plaća alimentaciju ali je u zaostatku od 1.000 evra koje mi duguje. Deci ne šalje ništa, ali njima ni ne treba ništa njegovo. Kuća u kojoj smo trenutno je kuća mojih roditelja, odnosno ostala je meni. Prokišnjava i puna je vlage jer nije održavana. Svi spavamo u jednoj sobi jer tu grejemo na drva. Vodu i struju imamo, hvala Bogu. Kuća je dovoljno velika za nas, samo što su potrebna ulaganja da se sredi jer svuda prokišnjava, vlaga je jaka i deca su stalno bolesna. Stolarija je loša i duva sa svih strana - priča nam Dragana.

Upravo zato, Dragana se ne libi da radi teške poslove, kako ona kaže, muške. Mnogo vremena provodi u štalama kako bi prehranila maloletnu decu i obezbedila im što bolji život.

- Radim sve teške poslove, muške. Nijednog posla se ne bojim, sa svakim muškarcem mogu da stanem ruku pod ruku kada je u pitanju rad i tako i izdržavam decu. Nije mi ništa teško, samo da njih odgojim. Čistim štale, muzem krave i kopam kanale - dodaje ona.

Trudi se svakodnevno, ali zarada nije dovoljna. Priča nam da joj dosta ljudi i komšija pomaže da obuče i obuje decu, ipak, Dragana bi volela da može da im pruži i topao dom, bez vlage.

- Imam zdravstvenih problema, bolove u kičmi. Bila sam cele nedelje na injekcijama jer sam pala u štali i povredila se. Sada me leđa jako bole, a deca su stalno po lekarima jer se stalno razboljevaju zbog vlage u kući - pojašnjava ova majka.

Iako je život težak, Dragana najveću podršku nalazi u svojoj deci. Oni joj daju snagu i sve bi učinila da ih izvede na pravi put.

Kuća Mošorin Foto: Privatna arhiva

- Moja deca mi daju najveću snagu u životu i znam da su tu i da se moram boriti za njih da bih ih izvela na pravi put - kaže nam.

Pojašnjava da je trenutno najpotrebnije rešiti pitanje izolacije, kako u njihov dom ne bi ulazio ledeni vazduh. Takođe, drugi problem je i krov sa kog je pao crep.

- Najpotrebnija nam je hrana i da se sredi kuća. Konkretno, najvažnija je izolacija i da se sredi krov da nam ne bi više prokišnjavalo. Stolariju ću kako budem mogla, jedno po jedno. Uslovi su jako teški, a najteže mi je kad deca požele nešto, a ne mogu da im ostvarim. Trudim se da im pružim sve što mogu, ali teško - kaže Dragana.

Kuća Mošorin Foto: Privatna arhiva

Mališani nemaju velike želje. Drže se zajedno i bodre majku u svakodnevnim izazovima, dok ih ona uči da je najbitnije da budu dobri ljudi. Ipak, ono što bi najviše želeli je da svako od njih ima svoj bicikl.

- Najveća želja im je da imaju telefon i da svako ima svoj bicikl. Trenutno imaju samo jedan i dele ga, ali nisam u mogućnosti da im kupim svakom po bicikl - zaključuje ona za naš portal.

Dragani možete pomoći uplatom novčanih sredstava na račun OTP banke: 325930070352366402 Dragana Milosavljev

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca Beogra

    3. februar 2024 | 09:04

    Poruka za Tamaru iz Radne akcije: Tamara pomozi im da dostojno zive.

  • djenka

    3. februar 2024 | 08:44

    Zovite Tamaru da pomogne

  • pero

    3. februar 2024 | 08:49

    Ne razumem ako njoj ne treba treba za decu da uzme od njega pare.To njima pripada da mogu normalno da zive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA