Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna stvar uzrok više od polovine saobraćajnih nesreća: Najvažnije da mladi poštuju propise

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U 2022. godini u saobraćajnim nesrećama je stradalo 533 osobe, od toga 127 njih starosti od 15 do 30 godina

  • 0
Motocikl saobraćajna nesreća Foto: Shutterstock

Agencija za bezbednost saobraćaja i Saobraćajna policija nizom edukativnih tribina pokušavaju da ukažu mladim vozačima na greške zbog kojih dolazi do saobraćajnih nesreća. I dalje beležimo crnu statistiku na našim putevima, gde je svaki četvrti pogunuli osoba mlađa od 30 godina, prenosi RTS.

Još na poligonu učenici treće godine Tehničke škole iz Zrenjanina nauče da je poštovanje propisa prioritet i da brzina nije najvažnija karakteristika automobila. U saobraćaju kao početnici se sreću sa više izazova:

"Gustina saobraćaja i vozači koji ne poštuju pravila, koji brzo voze i nemaju razumevanja prema nama početnicima", kaže Nikoleta Nendimović, učenica Tehničke škole.

Instruktori vožnje navode da kandidati na obuci steknu neophodnu rutinu pokreta, ali da ih to ne sme zavarati da su spremni za sve situacije.

"Uvek im skrećemo pažnju da oni tek sad kreću da uče one prave stvari. Znači oni nisu naučili sve što se može naučiti, nisu stekli sve veštine, jer vožnja to je jedno celoživotno učenje", navodi Mario Hajdu, koordinator praktične nastave.

O bezbednosti mladih u saobraćaju govorilo se na tribini u Zrenjaninu. Milan Srdić je u ovom gradu doživeo tešku nesreću pre 16 godina i njegova priča je opomena.

"Ističemo svoju ličnu priču, kako i na koji način smo se ponašali u saobraćaju, šta smo radili, šta je dovelo do trajnog invaliditeta. Koji smo život vodili pre saobraćajne nezgode, kroz šta smo sve prošli i gde se nalazimo danas", naglašava Milan Srdić.

Neprilagođena brzina je uzrok nesreća u 59, a alkoholisanost u 29 odsto slučajeva gde su za volanom bili mladi.

"Više od 80 posto njih su muškarci i čak jedna petina nezgoda sa smrtnim stradanjem dogodila se u danima petka, subote u periodu od 22 časa do ponoći", ističe Miloš Milekić, iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Marko Škorić iz Saobraćajne policije Zrenjanin predlaže: "Da se podigne svest mladih koliko je bitno da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako ne bi došlo do najtežih posledica, odnosno da se sačuvaju životi."

U 2022. godini u saobraćajnim nesrećama je stradalo 533 osobe, od toga 127 njih starosti od 15 do 30 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA