Vreme čitanja: oko 2 min.

Slađana od staklenih predmeta stvara umetnost: Patriotski motivi najprodavaniji, a ovo je tajna njenog uspeha

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovim da se bavi, krenula je sasvim slučajno, crtajući slavske motive koje je poklanjala porodici i prijateljima za slavu

  • 0

Slađana Đorđević iz Niša, diplomirani mašinki inženjer, pored toga što voli da izrađuje ručne radove, naučila je da od običnih i staklenih predmeta stvara pravu umetnost. Za to su, kaže, zaslužni i ljubav i zadovoljstvo koje u stopu mora da prati i puno strpljenja.

- Ako želite da se bavite ručnim radom, mora da postoji puno ljubavi i puno strpljenja. Volim ručne radove i bavm se njima. Pored toga, zanimam se i oslikavanjem predmeta na staklu - ističe Slađana za Niške vesti.

Ovim da se bavi, krenula je sasvim slučajno, crtajući slavske motive koje je poklanjala porodici i prijateljima za slavu. Onda je odlučila da predmete izrađuje i po narudžbini.

- Prvi korak u mom učenju je bio u Kući starih zanata. Ljubinka Stanišić, predsednica Udruženja Aktiv žena nam je održala radionicu o oslikavanju na staklu to su bili moji prvi koraci i prva saznanja o oslikavanju na staklu, a onda sam ja krenula malo po malo, prvo neku čašicu, teglicu da crtam. I ranije sam imala sklonosti, prema crtanju, a inače sam po profesiji mašinski inženjer. Umetničku školu nemam završenu, jedino sam svoju ljubav i svoje umeće prenela na staklo - priča ova darovita Nišlijka.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Ona pojašnjava da je za oslikavanje nekog staklenog predmeta, pre svega potrebno odabrati predmet, najčešće flašu, zatim motiv koji će je oplementii.

- Flašu lepo očistimo alkoholom, motiv prenesemo i onda kreće lagano ocrtavanje kontura. Kada nacrtamo taj željeni motiv, onda čekamo se osuši, uglavnom jedan ceo dan. Kada se osuši, onda bojimo tako što nanosimo željene boje - pojašnjava.

Boje mogu da budu transparentne i mat boje namenjene za oslikavanje na staklu. Koristi se i kontur pasta koja može biti u različitim bojama”.

- To su boje koje su postojane, a kada uradimo jedan proizvod, flašu ili neki tanjir, oni se mogu oprati i koristiti više puta - kaže Slađana.

Motivi mogu biti razni, a ono što se najčešće prodaje i odlazi u inostranstvo kao poklon, jeste flaša sa grbom naše zemlje.

Cena za ovoliki trud je više nego pristupačna. Svi koji iole cene ručne radove, znaju koliko je vremena potrebno da se utroši i za najmanji predmet.

- Neki mi kažu da se mi se i ne isplati da radim za toliko malo novca, dešavalo se i da ponude veće sume novca. Naravno, ima i onih koji nemaju da plate i sebi priušte ovako nešto, a ja tada odlučim da im nešto poklonim kako bi imali neku uspomenu na mene - završava Slađana.

Radove često izlaže na manifestacije po Srbiji, ali i šire. Ukoliko želite da nekog sebi dragog obradujete Slađaninim predmetima, posetitu kuću Starih zanata koja se nalazi u Ulici Kosovke devojke broj 6.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA