Vreme čitanja: oko 2 min.

Simboličan zagrljaj kao podrška ženama: Održan protest protiv akušerskog nasilja u Vranju

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je bio skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život

  • 1
Protest protiv akušerskog nasilja Foto: Telegraf/S.T.

Protest protiv akušerskog nasilja održan je danas u Vranju, šetnjom kroz centar grada, od Gradske uprave do kapije Zdravstvenog centra. Okupljanje je počelo simbolično u pet do podne.

Na protestu se okupilo više od 200 žena i muškaraca iz Vranja, Bujanovca i Vladičinog Hana. Okupljeni su nosili transparente sa porukama “Sve na svetu rodila je majka”, “Da nasilje prestane”, “Da bolnice ne budu klanice”, “Dečji život nema cenu”, “Porođaj, život, sreća”...

Ovo je bio skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život. Žene iz protesta su na kapiji Zdravstvenog centra sačekale Nataša Stojiljković, upravnica bolnice i Milica Jaziković, upravnica Doma zdravlja. U znak razumevanja i saosećanja sa ženama, njih dve su zagrlile žene iz protesta.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za Ljudska prava, predala je upravnici bolnice u Vranju zahtev da u ZC postane praksa da na porođaju priosustvuje i suprug ili neka osoba od poverenja.

- Smatramo da će se tim činom smanjiti neprijatne situacije po majke i bebe, jer smo poslednjih dana, a i ranije svedoci nemilih događaja u porodilištima. Nažalost, jedna se desio i u Vranju i nadamo se da će beba porodilje S.J. biti dobro. Smatramo da kada je osoba od poverenja u porođajnoj sali, žena ima mogućnost da traži da joj neko pomogne - smatra Antić Ristić.

Nataša Stojiljković, upravnica bolnice, kaže da kada porodilište, koje je u fazi rekonstrukcije, bude završeno narednih meseci, porodilje i bebe će dobiti mnogo bolje uslove.

- Bolnice su mesta gde mi pružamo pomoć i mesta gde ne bi trebalo da bude nasilja, ni verbalnog, a kamo li nekog drugog. Kada porodilište bude završeno, po svim važećim standardima, ali i standardima EU, predviđene su prostorije za pratioce porodilja, odnosno osobe od poverenja. Mogli smo juče da vidimo da je sve u fazi rekonstrukcije i kada bude završeno, to će biti jedno moderno porodilište sa svim pratećim uslovima. Sada to funkcioniše u izmeštenim i otežanim uslovima, tako da molimo za malo strpljenja - dodaje Stojiljković.

Podsetimo, u petak su ZC obišli predsednik Srbiuje Aleksandar Vučić I Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Oni su posetili i ginekološko – akušersko odeljenje, a u okviru njega porodilište i neonatologiju, gde su u toku završni radovi na rekonstrukciji. Kako je tada najavljeno, svi radovi bi trebalo da budu završeni do kraja maja ove godine.

(Telegraf.rs/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. januar 2024 | 14:28

    Nije samo nasilje u medicini akusersko nasilje ono je sve prisutno u svim sferama medicine,samo sto se to uvek zataskavalo i nije dolazilo do medija,itekako postoji nasilje neopravdano i nesavesnost u radu od takozvane titule i uniforme ,cesto obican covek zna biti ponizen i omalovazen od takvih,jer nikad pre nije postojala odgovornost svakoga za svoja dela i ponasanja,kad bi se zalagali za celokupno drustvo da svako treba da odgovara za svoja dela i ponasanja sve manje i manje bi bilo nemilih dogadjaja i scena u sistemu drustvenog poretka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA