Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola u Jasenovu građena je pre jedan vek! U ratu dva puta paljena, a danas je pohađa svega 11 đaka

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mala družina nastavila je tradiciju škole, pa iako ih nema puno, publiku su veoma zabavili, a pre samog početka priredbe, kao što je i običaj, prelomili su slavski kolač

  • 0
Škola u Jasenovu Foto: Telegraf/B.I.

U seoskoj osmoletki u Jasenovu, staroj skoro pa vek, 1970. godine učilo je 445 đaka, danas ih je samo 16, u Matičnoj školi 11, dok u tri izdvojena odeljenja još pet učenika.

Iako je u pojedinim selima u novovaroškoj opštini, zbog nedostatka đaka, stavljen katanac na seoske škole, u Jasenovu, planinskom selu ispod Murtenice, školsko zvono se još uvek čuje, a danas se iz predivnih dečijih glasova čula i svetosavska himna, po neka recitacija, pesma o Svetom Savi, koju su đaci iz ovih planinskih zaseoka pripremili za današnju publiku, nastavnike, roditelje, goste...

Na školsku slavu Savindan u Matičnoj školi u Jasenovu, okupili su se i učenici iz tri izdvojena odeljenja iz Gornje i Donje Bele Reke i iz Kućana. Belorečke škole pohađaju po dva učenika, dva u gornjem, dva u donjem selu, dok školu u Kućanima pohađa samo jedan učenik.

Škola u Jasenovu Foto: Telegraf/B.I.

Mala družina nastavila je tradiciju škole, pa iako ih nema puno, publiku su veoma zabavili, a pre samog početka priredbe, kao što je i običaj, prelomili su slavski kolač, pa uz molitvu, pored ikone Svetog Save, pomolili se Bogu za uspešnu školsku godinu, nova znanja i dobre ocene.

- Kao i predhodnih godina, danas smo se okupili da svi zajedno proslavimo Savindan, ranijih godina smo Slavu obeležavali i u svim izdvojenim odeljenjima, a ove godine smo na ovaj dan svi došli u Matčnu školu. Iz godine u godinu, nažalost, sve je manji broj učenika, trenutno imamo 16 učenika, do nedavno ih je bilo 18, ali su nam se odselila dva đaka iz Donje Bele Reke - kaže Dušica Popović, direktorka Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jasenovu.

Izgradnja škole počela je tačno pre vek, 1924, a sa radom je krenula jeseni 1926. godine. Pod krovom škole bile su dve učionice i stan za dva prosvetna radnika, prvi učitelj bio je Mlađen Simović.

Prvo što je škola posedovala od inventara bile su klupe, tabla i geografska karta. Na početku je osnovana samo za četiri razreda, a tek '54. škola prerasta u osmoletku. Zbog velikog broja učenika kasnije su proširili školsku zgradu, preživela je brojne teškoće, a za vreme rata je više puta prekidala sa radom, pa je čak i dva puta paljena, pričali su nam žitelji Jasenova, njeni graditelji, ali i bivši učenici.

Škola je smeštena u centru sela, tik uz regionalni put koji spaja Kokin Brod i Novu Varoš sa Ivanjicom, a dečja graja sa igrališta razbija pustoš i tišinu nekadašnje "varošice", kojom danas samo prođe po neki prolaznik.

(Telegraf.rs / B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA