≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Rusije u oblasti zdravstva

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministri zdravlja dve zemlje poručili da je razmena iskustava dragocena

  • 2
Danica Grujičić potpisivanje ugovora sa ruskim ministarstvom zdravlja Foto: Telegraf

Delegacija Ministarstva zdravlja Ruske Federacije na čelu sa ministrom zdravlja Mihailom Muraškom boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu gde će im u ime Vlade Republike Srbije domaćin biti Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na čelu sa ministarkom Danicom Grujičić, a danas je u Palati Srbija potpisan Memorandum o saradnji.

Na ovaj način je tradicionalno dobra saradnja ruskih i srpskih lekara u oblasti zdravstvene zaštite i formalno potvrđena, a Memorandumom je najavljeno jačanje saradnje dva zdravstvena sistema u oblastima organizacije i upravljanja, prevencije nezaraznih bolesti, prevencije i kontrole zaraznih bolesti, zaštite zdravlja majke i deteta, oftamologije, ortopedije, onkologije, kardiologije, saopštavaju iz Ministarstva.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić najpre se zahvalila na poseti s obzirom na to da je sa Muraškom došao veliki broj stručnjaka.

- Oni su već ušli u 22. vek kad je u pitanju nuklearna medicina, nešto za šta se nadam da će ući u našu praksu. Naši stručnjaci su išli i na sastanke za javno zdravlje, u vezi sa prevencijom, akušerstvom; mnoge stvari već radimo, ali je organizacija drugačija, iako slična našoj. Mnogo su uradili na jačanju primarne zaštite, što je i naš cilj. Divim se jednoj velikoj zemlji koja je uspela digitalizacijiom ono što mi radimo i što poslednjih godinu dana ubrzavamo - rekla je ministarka.

Dodala je da nije dovoljno samo graditi bolnice i opremati ih, već da je važno i obrazovanje lekara.

- Rusija je to u dobrom delu uspela, ja se nadam da će u narednih tri, četiri godine to uspeti i Srbija. Iznenadili su me skrininzi po preduzećima - rekla je prof. dr Grujičić navodeći da je to dobar način da se obave preventivni pregledi stanovništva.

Ruski ministar zdravlja ocenio je da se oseća kao u humanitarnoj misiji čiji je cilj da se razmene iskustva.

- Pandemija nas je naučila da je komunikacija između zemalja potrebna da se sačuvaju životi. Ključne stvari za zdravstvo su dostupnost lekova i primarne zaštite. Druga stvar su inovativne terapije, u čemu zemlje sarađuju. Vidimo kako se razvija zdravstvo u Srbiji. Razmena iskustava će biti najperspektivnija oblast naše saradnje - ocenio je.

Tokom posete, delagacija, ministar Muraško i eminentni eskperti iz različitih zdravstvenih oblasti posetiće Univerzitetski klinički centar Srbije, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova i Agenciju za lekove i medicinska sredstva, pretohdno je najavljeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijailo

    29. januar 2024 | 11:11

    U srbiji nema KREONA kapsule koje sadrže ENZIME ZA VARENJE a ne postoji zamena u apotekama. Da li će neko da se pobrine oko nabavke leka koji se ne proizvodi jer nema SVINJSKOG PANKREASA od koga se PROIZVODI KREON.

  • Prke

    29. januar 2024 | 12:40

    Dobro pa nismo potpisali sa Svajcarskom, Nemackom, Danskom ili Norveskom, sta ti debili znaju o zdravstvu. Rusi su daleko poznati po visokoj tehnologiji, modernim institucijama i strcnom kadru. Kao i mi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA