Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je zima rekla svoje ili sneg još nije "odsvirao" kraj? Najnovija prognoza za februar

Vreme čitanja: oko 2 min.

U narednom periodu očekuje se toplije vreme od proseka

  • 0
Vremenska prognoza, sneg Foto-kolaž: Telegraf.rs, Pixabay

Ovih dana Srbija je pod uticajem veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa je vreme suvo i stabilno.

Srbija se nalazi na obodnom delu hladne vazdušne mase sa istoka, koja se spustila preko oblasti Crnog mora i istoka Balkana sve do Grčke, Turske i istoka Mediterana, a tim predelima donosi obilne kiše, sneg i olujne vetrove.

Simoptička situacija Foto: w2u/meteociel/sat.24

Iako je u Srbiji otoplilo, da se nalazimo u srcu zime podsetiće nas hladne noći i jutra, uz umeren, pa i jak mraz. Temperatura u Srbiji jutros se lokalno spustila i do -14°C, a umeren, ponegde i jak mraz očekuje se širom Srbije i sutra.

Ipak, tokom dana se očekuje toplije, a uz vedro vreme maksimalna temperatura biće do 10°C, a narednih dana u mnogim predelima i iznad 10°C.

Petak  će samo prolazno doneti naoblačenje i tek ponegde kišu, na višim planinama sneg.

Očekuje se tek manji pad temperature vazduha i to u petak tek za nekoliko stepeni.

I dok će kraj januara obeležiti umeren i jak mraz u jutarnjim časovima, početak februara doneće osetniji porast temperatura i jutarnjih i dnevnih, pri čemu će izostati i jutarnji mrazevi.

Ako izuzmemo sam početak februara, kada se očekuje tek kratkotrajno i prolazno pogoršanje vremena, veći deo prve dekade februara proteći će u znaku veoma toplog vremena, uz temperature znatno iznad proseka, s obzirom na to je prosek od 2 do 6°C.

Inače, maksimalna temperatura u periodu od 3. do 10 februara kretaće se od 10 do 15°C, a oko5-6. februara i do 18°C, lokalno i do 20°C.

Sinoptička situacija Foto: Meteociel

Iako za sada postoje male naznake da posle 12. februara dođe do promene sinoptičke situacije i dođe do prvo manjeg zahlađenja, ono je za sada minimalno, tako da postoji mogućnost da prva polovina februara prođe bez onog pravog zimskog ugođaja.

Ovakvo vreme mnoge će navesti da je zimi došao kraj iako je do njenog kalendarskog kraja ostalo više od mesec i po dana.

Dugoročne prognoze nisu u potpunosti pouzdane, ali to ne znači da zimu u ovom trenutku treba u potpunosti otpisati. Ono što je zasigurno, u drugoj polovini februara sigurno će doći do hladnijeg vremena, pada temperature, pa i pojave snega, ali u ovom trenutnku se to za sada ne može precizirati.

Mart, iako označava prvi prolećni klimatološki mesec, i te kako zna da donese prave zimske ugođoje sa obilnim snegom i vrlo niskim temperaturama. Tako je mart 2005. godine doneo polarni udar iz Sibira sa ledenim temperaturama i obilnim snegom.

Ako se vratimo u blisku prošlost, 1. marta 2018. godine temperatura u Somboru je opala na -25°C. Srećom, ovakve ekstremne pojave su veoma retke.

Ne samo mart da iznenadi zimom, već se tako nešto može dogoditi i kada već uveliko zakoračimo u proleće, odnosno tokom aprila.

Tako je prošlogodišnji april delovima Srbije i Beograda doneo veoma hladno vreme, ali i najobilniji sneg otkad se vrše merenja, pri čemu je negde palo i do 30 centimetara.

Sve u svemu, iako je pred nama period nalik prolećnom, uz temperature znatno iznad proseka, zima još uvek nije gotova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA