Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija spomenika Nadežde Petrović u Nišu: Već 10 godina neko stavlja buket u ruke čuvene slikarke

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova enigmatična pojava postala je predmet interesovanja meštana, a pitanje "Ko to radi?" kruži društvenim mrežama i grupama posvećenim Nišu

  • 0

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Spomenik Nadeždi Petrović na niškom keju našao se u epicentru po tajanstvenom gestu, privlačeći pažnju prolaznika i ljubitelja umetnosti. Buketi svežeg cveća redovno krase ovaj spomenik, postavljani od strane jednog para koji je odlučio da čuva sećanje na veliku slikarku.

Ako ste nedavno šetali kejom u Nišu, verovatno ste primetili da se na spomeniku Nadeždi Petrović uvek nalazi sveže cveće. Ova enigmatična pojava postala je predmet interesovanja meštana, a pitanje "Ko to radi?" kruži društvenim mrežama i grupama posvećenim Nišu.

Odgovor na ovo pitanje krije se u srcima Ljiljane i Milana Nikolića, para koji već deset godina čuva tradiciju postavljanja buketa na spomenik Nadeždi Petrović. Ljiljana ističe da ova gesta predstavlja njihov način izražavanja poštovanja prema slikarki koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti.

"Skoro punih 10 godina, moj suprug i ja stavljamo cveće na Nadeždin spomenik u znak poštovanja prema jednoj tako požrtvovanoj, angažovanoj i kreativnoj ličnosti", izjavila je Ljiljana Nikolić.

Posebno je zanimljiva fotografija na kojoj je zabeležen trenutak kada Milan Nikolić, suprug Ljiljane, sa hirurškom maskom preko lica pažljivo postavlja buket na spomenik. Ova slika postala je simbol njihove predanosti i poštovanja prema Nadeždi Petrović.

Ljiljana objašnjava da čak ni 2020. godina, obeležena pandemijom koronavirusa, nije sprečila ovaj par da prekine svoju tradiciju. Suprug je, kako kaže, postavljao cveće na spomenik čak i tokom najduže zabrane izlaska.

Nadežda Petrović, srpska slikarka iz perioda krajem 19. i početkom 20. veka, ostala je zapamćena kao jedna od najpoznatijih srpskih impresionista i ključna figura u istoriji srpske likovne umetnosti. Rođena u Čačku 1873. godine, Nadežda Petrović je ostavila neizbrisiv trag, a njen doprinos umetnosti prepoznat je i kroz otvaranje prve likovne kolonije na Balkanu, koja se se svake godine održava u Sićevu.

Ova tajanstvena ljubav prema Nadeždi Petrović od strane Ljiljane i Milana Nikolića nastavlja da intrigira i inspiriše građane Niša, ostavljajući spomenik sveže ukrašen i podsećajući sve da se lepota može očuvati kroz jednostavan, ali duboko simboličan gest.

(Telegraf.rs/GlasJuga)

Video: U galeriji "Risim" u Čačku otvorena izložba "Nadežda Petrović - bez boje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA