Vreme čitanja: oko 1 min.

Javne površine u Kragujevcu kontaminirane jajima parazita pasa: Najugroženija deca

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manifestacije kod dece se iskazuju u više oblika, a jedan od njih je kožni oblik koji može da izazove svrab, otok, crvenilo, ekcem

  • 0
Žena, pas, šetnja Foto: Shutterstock

Na više lokacija u Kragujevcu utvrđena je kontaminacija javnih površina jajima parazita pasa. Analizu zemljišta uradio je kragujevački Institut za javno zdravlje, navodi Nova.

Posledice najviše trpe deca, tvrdi Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

"Jedna od manifestacija kontaminacije crevnih parazita od zemljišta poreklom od pasa i mačaka svakako mogu da budu i manifestacije kod dece koje se iskazuju u više oblika, a jedan od njih je taj kožni oblik koji može da izazove svrab, otok, crvenilo, ekcem i ono što je interesantno je da vrlo često takva deca ne budu prepoznata po tom pitanju, već budu lečena u skladu sa drugim alergijskim manifestacijama", kaže Ranković.

Navodi da se ruke kod dece kontaminiraju jajima i onda se razvija forma larve. Naglašava da se radi o parazitu koji se zove doksatara kanis koja je prisutna kod pasa, kao i kod mačaka.

"Pre nešto više od godinu dana na teritoriji grada Kragujevca urađeno je istraživanje koliko je zemljište kontaminirano jajima psećeg izmeta koji ostaje posle vlasnika. Po podacima kojima raspolaže IZJZ Kragujevac, grad Beograd je radio kontaminaciju zemljišta 2018. godine i kontaminacija je bila između 85% i 99%", izjavio je Ranković za Nova.rs.

Najavljuje da je u planu postavljanje tabli koje će skrenuti pažnju vlasnicima pasa, a biće postavljeni i nosači sa kesama koje će služiti za uklanjanje psećeg izmeta.

(Telegraf.rs)

Video: Vidanović: Školujemo vlasnike da upravljaju svojim psima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA