Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve bebe rođene 1. februara u ovom porodilištu dobiće po 300.000 dinara!

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Gradskoj kući održan prijem delegacija pobratimljenih gradova

  • 1
Obeležen Dan Novog Sada Printskrin: RTS

Novi Sad proslavio je juče 276. rođendan, u znak sećanja kada je 1748. stekao status Slobodnog kraljevskog grada u Habzburškoj monarhiji. Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, dodeljena je Februarska nagrada Borislavi Perić Ranković, stonoteniserki i paraolimpijki, a saopštena i jedna neverovatna vest. 

Poklon od 300.000 dinara dobiće sve bebe rođene na Dan Novog Sada, 1. februara, u Betaniji.

Potpisom i pečatom u svečanoj povelji tadašnje carice Marije Terezije, Novi Sad je dobio današnje ime, status Grada i grb. Novac su skupili građani, a slobodu su platili 80.000 tadašnjih forinti.

"To je u suštini značilo da svi punopravni stanovnici na teritoriji Grada uživaju privilegiju plemstva. To je značilo bolji položaj u sudstvu, lakše napredovanje u administraciji i oslobođenje od brojnih poreza, ali i veliku samoupravu grada. To je dovelo do ogromne akumulacije bogatstva, zbog čega je Novi Sad brzo postao poznat kao srpska Atina, središte srpske političke i kulturne misli", kaže direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđevza RTS.

Simbol grada golubica, u rukama je proslavljene stonoteniserke za dostignuća u paraolimpijskom sportu i promociju zdravog života i međuljudske tolerancije.

"Možda mali znak pažnje, ali u stvari za mene mnogo veliki od Grada Novog Sada, koji je mene primio u svoja nedra, prihvatio me i omogućio mi da postignem velike rezultate", navodi Borislava Perić Ranković, dobitnica Februarske nagrade.

Poklon bebama

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada ističe da od Borislave Perić Ranković možemo samo da učimo.

"Dubok naklon ženi koja je stonoteniserka i paraolimpijka. Osvojila je brojne svetske, evropske i olimpijske medalje. Od nje možemo samo da učimo", poručio je Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA