Vreme čitanja: oko 2 min.

2 simptoma moguća i kod mlađih, ovo pomaže odmah: Doktorka iz Leskovca o naglom skoku temperature za vikend

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najavljeno je i do 20 stepeni

  • 0
glavobolja, vrtoglavica, boli glava Foto: Pixabay.com

U prvoj dekadi februara biće natprosečno toplo, odnosno, od nedelje, 4. pa do 9. februara istog meseca, sa temperaturom u većini mesta od 12 do 20 °C, a jutarnji mraz će postati lokalna pojava, piše danas na sajtu RHMZ, dok lekari kažu da nagla promena vremena dovodi do povećanje ili smanjenje krvnog pritiska i izaziva vrtoglavice.

Tada će, prema istoj najavi, biti natprosečno toplo, a u većini mesta temperatura će biti od 14 do 18, pa i 20 stepeni Celzijusa.

Suzana Mitić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Leskovac, kaže u izjavi za Jugmediu da su na nagli skokovi temperature, ovoga puta od mraza i umerenog mraza do prolećnih, osetljive sve grupe, pa i mladi.

"Svaka promena temperature održava se na ljudsko zdravlje, na svaki organizam, bez obzira koliko godina ima osoba; da li se radi o mlađoj, srednjih godina ili starijoj osobi. Naravno da će starije osobe i hronični pacijenti teže podneti svaku promenu telesne temperature, ali će osetiti i mlađi", ističe Suzana Mitić.

Reč je, dodaje, najčešće o akutnim reakcijama koje se javljaju na naglo promenljive vremenske prilike.

"Kod pacijenata se, pri pelasku iz niskih u visoke temperature prošire krvni sudovi i kod onih koji imaju hronično visok i kod onih sa niskim krvnim pritiskom. Kod ovi prvih dolazi do sniženja krvnog pritiska kao i kod kod pacijenata koji imaju nestabilan krvni pritisak, ali i kod pacijenata sa nekom drugom bolešću, koja nije dijagnostikovana. Međutim, ne mora nagla promena nužno da se odražava preko krvnog pritiska. Može doći i do povećane vrtoglavice. Ne reaguju svi na promene. Oni koji imaju nizak pritisak mogu imati drugu simptomatologiju. Oni će takođe imati vrtolglavice, ali i malaksalost. Ko bude popio dosta vode i pojede nešto slano, pritisak će se regulisati", objašnjava.

Savetuje da hronični bolesnici, posebno oni sa povećanim krvnim pritiskom, ali i oni kod kojih on nije dijagnostikovan.

"Jutarnje temperature s mrazevima, dešavalo se ovih dana kod hroničnih pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, redovno uzimaju terapiju ali uprkos tome imaju tegobe zbog suženja krvnih sudova. To može da bude, kao jedan od razloga i ta vremenska prilika. U situaciji kada temperature naglo skoči. Savet je za naše pacijente, ako je krvni pritisak od 160, 170 i 180, sistolni, i dijastolni do 90, da popijui drugu dozu leka. Ukoliko nemaju dalje tegobe i stanje se sredi, nemaju potrebu da dolaze kod lekara, ali ako pacijent i dalje ima tegobe sa tim vrednostima, onda treba da se javi, svako svom izabranom doktoru. Ako se takvo stanje prolongira više dana, može da dođe do šloga ili infarkta", upozorava Mitićeva, i dodaje da je lekarima važno da se njihovo zdravstveo stanje drži pod kontrolom.

Na pitanje da li postoje meteropate, kaže da u medicini zvanično ne postoji, ali da u praksi ima pacijenata koji svoje stanje povezuju sa promenom vremena.

Inače, kratkotrajna slaba kiša očekuje se večeras na severu Srbije, a u toku noći i sutra tek ponegde u ostalim krajevima, dok će slab sneg provejavati u brdsko-planinskim predelima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA