Vreme čitanja: oko 1 min.

U Matematičkoj gimnaziji danas finale Pupinovog izazova: Otvara vrata izvanrednog sveta programiranja

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj je da se na kraju svakog ciklusa stekne potrebno znanje i sposobnost za rad na samostalnim projektima

  • 1
Matematička Gimnazija, Beograd Foto: Marko Todorović

U Matematičkoj gimnaziji danas će biti održano finale Pupinovog izazova za sezonu 2023, koje postavlja nove standarde u oblasti informacionih tehnologija i sada dobija međunarodni karakter.

Koordinator Pupinovog izazova Vladislav Petković izjavio je za Tanjug da društvena inicijativa i takmičenje Pupinov izazov danas otvara vrata izvanrednog sveta programiranja, primenjene fizike, elektronike, robotike i digitalne inovacije i da učesnici imaju priliku ne samo za izazove, već i za osvajanje novčanih nagrada, sertifikata, diploma i potencijalnih stipendija.

"Cilj je da se na kraju svakog ciklusa stekne potrebno znanje i sposobnost za rad na samostalnim projektima i učešće na prestižnim takmičenjima. Takođe, jedan od ciljeva je i osposobljavanje učenika i nastavnika da reše stvarne probleme u praksi i unesu digitalnu inovaciju u obrazovanje. Nadolazeći ciklusi uvek donose nove mogućnosti i pružaju značajnu praksu u svetu informaciono-komunikacionih tehnologija", kaže Petković.

Navodi da je u ovom ciklusu takmičenje dobilo međunarodni karakter, nakon uspešnog gostovanja u Rumuniji u septembru 2023. godine, u poseti gimnaziji Moisil, a da je dalje regionalno širenje u planu.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je za Tanjug da je jedna od novina ove sezone uvođenje junior mentora - bivših ili sadašnjih učenika koji su prethodno učestvovali u Pupinovom izazovu.

"Njihova uloga u aktivnom uključivanju i komunikaciji sa vršnjacima pokazala se kao izuzetno korisna", rekla je Katić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA