Vreme čitanja: oko 2 min.

Šteta na autu može preći 500 €, životinja može da nastrada ako upalite motor: Šta raditi sa mačkom pod haubom?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz ARS poručuju da je bitno ne praviti buku prilikom spašavanja

  • 4
Automobil mačka hauba Foto-kolaž: Pixabay

Građani u velikom broju tokom zimskih hladnih danaprijavljuju da im se dešava da se mačka nađe ispod haube automobila. Mačka se zavukla najverovatnije zato što joj je bilo hladno i želela je da se ugreje, dok je motor još bio topao ili je pobegla od neke opasnosti, saopštava Animal Rescue Serbia (ARS), dajući savete kako u tom slučaju postupiti.

Ukoliko se mačka nalazi u haubi vašeg autmobila, pratite sledeće korake, savetuje ARS.

"Najpre se potrudite da sve obavljate sa što manje buke i prisustva nepotrebnih posmatrača oko automobila, kako bi životinja bila u što manjem stresu. Otvorite haubu i proverite da li životinji možete prići sa gornje strane. Ukoliko je moguće da mački priđete sa gornje strane, izvucite je napolje.

Najbolje ju je uhvatiti, ukoliko je to moguće, iza vrata za kožni nabor. Rukavice stavite po potrebi, kako biste sprečili da vas mačka ogrebe. Ukoliko nije moguće da životinji priđete sa gornje strane, pokušajte da odšrafite plastiku koja štiti motor sa donje strane automobila. Kada je skinete, mačka će najverovatnije sama ispasti, jer se najčešće smesti na toj plastici.

Da biste skinuli zaštitnu plastiku, često je potrebno da odignete prednji deo automobila dizalicom, kao kada menjate gumu. Ukoliko niste u mogućnosti da to uradite sami, zamolite prijatelje i komšije ili kontaktirajte automehaničara", savetuju.

Imaju predlog i za slučaj da spazite mačku u haubi tuđeg automobila.

"Ukoliko se mačka nalazi u haubi tuđeg automobila, pokušajte da nađete vlasnika automobila. Pomaže da se raspitate u komšiluku ili okolnim lokalima. U velikom broju slučajeva se tako dođe do vlasnika.

Ukoliko ne pronađete vlasnika, pozovite policiju i ljubazno ih zamolite da pošalju patrolu, kako bi preko registarskih oznaka stupili u kontakt sa vlasnikom automobila i obavestili ga da ima mačku ispod haube. Ostavite obaveštenje na vetrobranskom staklu i na prozoru vozačevih vrata da se u haubi nalazi mačka, ukoliko napuštate lokaciju", predlažu.

Dodaju da bez mera opreza postoji pretnja i po vozača i po životinju.

"U slučaju da se motor startuje kada je unutra životinja, postoji velika mogućnost da kod životinje nastanu ozbiljne povrede ili da čak ishod bude fatalan. Takođe, šteta koja može nastati na automobilu nije zanemarljiva i može iznositi i više od 500€. Zato je u interesu vozača i životinje da do tih neželjenih ishoda i ne dođe", ocenjuju iz ARS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    3. februar 2024 | 10:01

    Jeste, mačka mi kaže: Nemoj da pališ motor, ja sam pod haubom!!!! 🤔🥵😡

  • Sasa

    3. februar 2024 | 11:16

    Pre paljenja auta, obavezno zvati šlep službu da vas odveze do automehaničara da proveri da nije neka mačka na motoru. Koje gluposti!!!

  • Milan

    3. februar 2024 | 13:33

    Bas me briga za macku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA