≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Divan obrt! Blizanče na respiratoru bolje, oglasio se dr Vukomanović: "Nadamo se da će pregurati"

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema novim podacima "Batuta", od 1. do 31. januara ove godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja pertusisa

  • 0
Beba u bolnici, bolnica Foto: Shutterstock

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja na Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, a brat blizanac jedne od te četiri bebe i dalje je na respiratoru. Međutim, kako je naveo prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta, ova beba borac se ne predaje i sada pokazuje stabilno stanje.

- Dete koje je sada na respiratoru pokazuje stabilno stanje s dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom i nadamo se da će to blizanče pregurati to i ozdraviti - rekao je on za TV Pink.

Prof. dr Vukomanović naglašava i da su u najvećem riziku mala deca zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

- Ide se i na to, na primer, u SAD, vakcinacija trudnica, kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim mesecima života, kada ne poseduju antitela kako bi se sama odbranila. Postoji namera da se uvede i ta vakcina posle završenog osmog razreda - rekao je prof. dr Vukomanović.

Prema novim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 1. do 31. januara ove godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja pertusisa:

- U navedenom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20, dok je najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA