Vreme čitanja: oko 2 min.

"Crne rode" uspešno organizovale "Acin memorijal" i "Marš sećanja"

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Memorijal je posvećen prerano preminulom izviđaču Aleksandru Aci Stankoviću i podrazumeva takmičenje u različitim disciplinama

  • 0
Crne rode Foto: Odred izviđača Crne rode

Odred izviđača Crne rode je prethodnog vikenda organizovao 6. Acin memorijal i "Marš sećanja", i ugostili su 19 odreda izviđača iz brojnih gradova Srbije, ali i regiona.

Domaćin je bila OŠ Miroslav Mika Antić, a direktorka škole Dragana Krstić pozdravila je sve učesnike na otvaranju memorijala. Učesnike su pozdravili član odreda potpukovnik u penziji Milan Milošević, koji je pročitao pesmu koju je napisao, a koja je usvojena kao himna odreda Crne rode.

Starešina memorijala bila je Andrea Nađ, načelnice memorijala su bile Anđela Goja, Dunja Stojanović, Daniela Jajić, komandant Marša sećanja Miloš Jakovljević, a domaćini Nenad Bjeloš i Lejla Purkar.

Kako se ističe u saopštenju Crnih roda, skup je počeo u subotu oko 9 časova, a deca su u zavisnosti od uzrasta i kategorije izviđača (radoznalci, poletarci i pčelice, mlađi izviđači i planinke, stariji izviđači i planinke i brđani) imali brojne raznovrsne aktivnosti - od prve pomoći u akciji, preko čvorologije, do brojnih drugih aktivnosti.

"Deca su vežbala čvorove i učili jedni od drugih što veći broj čvorova da vežu kao i njihovu primenu. Kasnije su najbolji polagali ispred komisije koji čine četiri člana različitih odreda, što nije bilo nimalo lako. Najmlađi su morali da znaju sta je kanap, od čega je nastao, šta se u prirodi koristi umesto kanapa, ali i da vežu šest različitih čvorova, mlađi izviđači da vežu 11 čvorova i da znaju njihovu primenu u životnim situacijama...", navode domaćini.

Brđani su se družili uz zagonetke i kafu, deca su crtala i pisala na pripremljenom kalendaru i pravili su izviđački kalendar u kom svaki mesec ima crtež koji prikazuje određenu aktivnost izviđača.

U nedelju je održan Marš sećanja, gde je u 9 časova, nakon postrojavanja i obraćanja načelnika saveza izviđaca Srbije Marka Ivoševića, kolonu poveo komadant marša Miloš Jakovljević, ka prvom odredištu - kasarni Rasto Nemanjić.

Kolona od 200 učesnika izviđača i 50 učesnisnika i učenika Medicinske škole Pančeva sa dve nastavnice je prošla kroz naselja Strelište, Teslu i Kotež i stigla do kasarne oko 11.30 časova. Tamo ih je dočekao potpukovnik Goran Vidaković, ispred Komande 72. Brigade za specijalne operacije gde su predstavnici odreda i dva gosta položili venac i izviđačku maramu u čast svim veteranima.

Vojnici 72. brigade za Specijalne operacije su sve učesnike sa osmehom dočekali i poslužili toplim čajem.

Kolona je zatima nastavila ka krajnjem odredištu do stratiša. Kod spomenika su kolonu marša dočekali predstavnici Zavoda za spomenike i kulturu Pančeva, kao i Srđan Božovic, predstavnik Muzeja Pančeva, koji su pričali o istoriji i sledu događaja za koje je povezan spomenik.

Kolonu su obezbeđivali patrola Crvenog krsta Pančeva, koja izviđačima pomaže u svim aktivnostima, veterani 72. Brigade koji su bili raspoređeni celom dužinom kolone zbog bezbednosti učesnika, kao i policija Pančeva, koja je pomogla da svaki pešački prelaz bude obezbeđen, kao i svaki deo trase kako bi svi učesnici marša bili bezbedni.

Podsetimo, memorijal je posvećen prerano preminulom izviđaču Aleksandru Aci Stankoviću i podrazumeva takmičenje u različitim disciplinama. Ovaj događaj redovno okuplja više stotina izviđača i druge dece iz cele Srbije i regiona. Samo prošle godine zabeleženo je učešće oko 250 takmičara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA