Vreme čitanja: oko 3 min.

Orkanske oluje i obilne padavine prete Evropi: Temperature odlaze u minus, a evo šta ovaj ciklon donosi Srbiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Narednih dana u Srbiji će biti toplije za 10 do 15 stepeni od proseka za ovo doba godine

  • 0
Vremenska prognoza Foto: Shutterstock, Telegraf

I dok u Srbiji preovladava sunčano i pravo prolećno vreme, uz temperature i iznad 20°C, severne i centralne predele Evrope u naredna 24 sata zahvatiće snažan ciklon sa severa Atlantika.

Ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se preko Severnog mora i u utorak će zahvatiiti jug Skandinavije i centralne predele kontinenta, dok će Srbija imati indirektan uticaj od ovog sistema.

Vrednost vazdušnog pritiska u centru ciklona opala bi ispod 980 milibara, a svojim centrom ciklon će tokom utorka preći preko Danske i juga Norveške i Švedske.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Ciklon će severnim i centralnim predelima Evrope doneti obilne padavine i olujne vetrove.

Na jugu Skandinavije padaće obilni sneg, pri čemu bi na jugu Norveške palo i preko 30 centimetara snega, dok će obilna kiša zahvatiti predele južno od Danske i delove centralne Evrope.

Očekuju se veoma jaki vetrovi, dok će veći deo Danske, Nemačke, Poljske, Češke i Slovačke zahvatiti i olujni vetrovi od 80 do 100 km/h. U delovima Danske, na severu Nemačke i Poljske i na jugu Baltičkog mora očekuju se i orkanski vetrovi od 120 km/h, uz ogromne plimne talase sa Severnog i Baltičkog mora.

Prethodno će olujni vetrovi i obilne padavine pogoditi Irsku i Škotsku.

Tokom srede centar ciklona premeštaće se dalje na istok preko Rusije i dodatno će ojačati, uz pad vazdušnog pritiska na samo 965 mb. Istočnu Evropu i Rusiju u sredu će zahvatiti talas veoma obilnog snega, pri čemu bi palo i preko 30 cm, uz olujne ledene vetrove.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Inače, ovaj ciklon doneće u naredna dva dana veoma jako zahlađenje Skandinaviji, a naročito Rusiji, gde će temperature biti ispod -5°C. U četvrtak po prestanku padavinai razvedravanju, temperature će širom zapadne Rusije biti u drastičnom padu, u Moskvi se u četvrtak ujutro očekuje i do -25°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Istovremeno, strujanja sa Atlantika i jugozapada doneće centralnoj Evropi kišovito, ali veoma toplo vreme, uz temperature i iznad 15°C.

Inače, centralna Evropa predstavljaće narednih dana pogranični deo između ledene vazdušne mase sa istoka i severa Evrope i veoma tople sa severa Afrike i Mediterana nad jugom Evrope i našim područjem.

Upravo će zahvaljujući snažnom zonalnom, odnosno zapadnom strujanju, biti sprečeno da ledena vazdušna masa sa severa i istoka prodre narednih dana na jug Evrope i do Srbije. Nad Mediteranom i jugozapadom Evrope i narednih dana biće dominantan anticklon, uz visok vazdušni pritisak, što će Srbiji donositi vedro i stabilno vreme, ali i pojačano jugozapadno strujanje, uz priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana i severa Afrike.

Ciklon sa Severnog mora premeštaće se narednih dana svojim centrom dosta severnije od Srbije na svom putu ka istoku Evrope i ka Rusiji, ali opet dovoljno blizu da svojim obodnim delom donese Srbiji pad vazdušnog pritiska, nešto niže vrednosti pritiska, ali i vetrovito vreme, koje će kao što je napomenuto biti zapadno i jugozapadno i fenskog efekta, uz zagrevanje vazduha.

Pojačan zapadni i jugozapadni vetar imaće nad Srbijom narednih dana fenski efekat, uz temperature i do 22-23°C, u petak lokalno i do 24°C.

Evropu će u četvrtak zahvatiti novi snažan ciklon. U pitanju je snažan ciklon sa Atlantika, koji će se tokom četvrtka i petka svojim centrom obrušiti na zapadnu i severozapadnu Evropu, odnosno na Francusku i jug Engleske. Vrednost pritiska opala bi i na manje od 965 mb, pa će i ovaj ciklon doneti orkansku oluju.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Orkanska oluja sa vetrovima od 120 km/h, uz obilne kiše i ogromne plimne talase očekuje se od Portugalije preko Francuske i zemalja Beneluksa sve do Britanskih ostrva.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Ovaj ciklon doneće Srbiji snažna jugozapadna strujanja, uz priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana i severa Afrike, all doneće i dosta peska iz Sahare, kao i formiranje sekundarnog ciklona iznad centralnog Meiterana. Upravo će ovaj ciklon sa Mediterana doneti Srbiji tokom vikenda povećanje oblačnosti, ali i olujne udare južnog vetra, a početkom slededeće sedmice i postepeno zahlađenje vremena sa padavinama.

Zahlađenje sa kišom nastupiće prodorom hladnog fronta preko našeg područja i odmicanjem centra ciklona dalje na istok, pri čemu bi se temperature uz severna strujanja vratile na prosečne vrednosti za ovo doba godine, a na planinama bi padao sneg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA