Vreme čitanja: oko 3 min.

E-karton do početka 2025, ministarka najavljuje registre za svaku bolest: EU podržala unapređenje zdravstva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Opredeljeno 12 miliona evra za 35 laboratorija u skladu sa EU i SZO standardima mikrobiološke bezbednosti,

  • 5
Danica Grujičić, zdravstvo, EU Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Evropska unija opredelila je 12 miliona evra za rekonstrukciju i opremanje 35 laboratorija pri tri instituta za javno zdravlje - u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Na današnjem predstavljanju ove inicijative u prostorijama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" govorili su predstavnici Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i dva republička ministarstva - zdravlja i za evropske integracije - uz ocenu da će se na ovaj način unaprediti zdravstveni sistem u Srbiji.

"Ovim projektom vrednim 12 miliona evra koje daje Evropska unija, radi se na podizanju otpornosti celokupnog zdravstvenog sistema Srbije i podizanju kapaciteta za snalaženje u vanrednim situacijama", ocenio je ambasador i šef Delegacije EU Emanuele Žiofre uz podsećanje da je EU Srbiji dala ukupno 570 miliona evra samo za zdravstveni sektor, kako bespovratne pomoći, tako i u vidu zajmova.

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić istakla je da će ova pomoć biti na korist pre svega zdravstvenim radnicima. Ujedno je prokomentarisala unapređenje postojećeg sistema e-Zdravstva i uspostavljanje platforme E-zdravlje, koji su deo ovog projekta.

"Što se tiče digitalizacije, mislim da je najveći uspeh što je usvojen potpuno novi zakon o zdravstvenoj dokumentaciji koji omogućava da zaštita podataka o ličnosti pacijenata bude na onakvom nivou na kome treba da bude. Digitalizacija omugućava da se umrežimo sa svim državnim registrima koji postoje, između ostalog i registar katastrofa, što će nam značajno olakšati pristup i registrovanje bolesnih. Tako da nećemo imati samo registar za onkološke bolesti, retke bolesti, za dijabetes, imaćemo registar praktično za svaku bolest. To je zadatak Ministarstva zdravlja. Što se tiče e-kartona, po zakonu mora da zaživi 1. januara sledeće godine, a što se tiče ovih ostalih registara, da će to biti u narednoj godini. Bez toga ne možete planirati, bez toga ne možete donositi strateške odluke", najavila je Grujičić.

Stalni predstavnik UNDP-a Jakup Beriš istakao je podatak o značaju unapređenja rada laboratorija, podsećajući na iskustva iz pandemije korona virusa.

"Donacijom se zdravstvenim radnicima omogućava poboljšanje uslova u kojima rade i biće obuhvaćeno 35 mikrobioloških laboratorija", najavio je Beriš.

Sa sličnim podsećanjem na faktor iznenađenja koji se javio u vreme epidemije, direktor Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano istakao je poruku o važnosti očuvanja zdravlja.

"Iako zdravlje nije sve, bez zdravlja nemate ništa. Kada dođe do vanredne situacije vaše zdravlje je u pitanju, zato je pripremanje sistema za buduću vanrednu situaciju od najveće moguće važnosti. Projekat će da obnovi laboratorije po najvišim standardima SZO, ali će i omogućiti ljudima da koriste taj sistem", rekao je.

Skano posebno ističe da će u okvirima unapređivanja zdravstvene usluge posebna pažnja biti usmerena na mentalno zdravlje, te da će zdravstveni radnici biti obučeni da ih prepoznaju.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović takođe je ocenila da je jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema od velikog značaja.

"Napretkom svih tehnologija koje nas okružuju svedoci smo da znanje treba da bude ojačano i kapacitetima u opremi i u prostoru i u ljudstvu. Bolesti ne poznaju granice, ne znamo čime smo okruženi i svedoci smo da se uzročnici zaraznih bolesti iz dana u dan menjaju, ali promenom znanja i uslova u kojima će laboratorija raditi, upotrebom novih metoda, poput sekvenciranja, za praćenje epidemiološke situacije na teritoriji naše zemlje, regiona, u saradnji sa EU i najbližim zemljama u okruženju, radićemo to efikasnije uz ove investicije", najavila je.

Inače, projekat je zaočet 2023. i trajaće do 2027. godine. Sprovode ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    5. februar 2024 | 18:10

    Gospa Dano ništa Vam to neće vredeti ako ne uradite, pod hitno, organizacione promene rada da se zna ko hoće da radi u privatnom a ko u državnom sektoru ? Oba ne mogu, napravite anketu među bolesnicima da čujete mišljenje premda Vi dobro znate stanje, kako sam saznao, Ovako više ne može da direktori klinika imaju privatne klinike i da oni prave liste čekanja na pojedinim pregledima i to sa svojim kolegama zloupotrebljavaju kako bi zaradili na bolesnim ?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    5. februar 2024 | 18:00

    Одлично.

  • Zgb

    5. februar 2024 | 18:13

    Jaki ste vi Ruski saveznici 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA