≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Janković: Ne treba pratnja da štiti na porođaju, priprema se preporuka za nesavesna postupanja u porodilištima

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reč je i o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama

  • 1
Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Foto: Nikola Anđić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da priprema preporuku i inicijativu koja će se odnositi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima, kao i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći, prenosi RTS. 

"Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što jeste loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom“, navela je Jankovićeva.

Ističe da postoje sistemi kazni i protokoli, ali da je potrebna kontinuirana edukacija i evaluacija mera.

“Potrebno je da imamo jasne procedure i protokole, od radnika na prijemu pa do lekara. U redu je da nemaju isto ushićenje kao mi i naša porodica, ali niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu i ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena", rekla je poverenica.

Reč je i o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama.

"Ministarstvu zdravlja je stigla inicijativa vidimo i najavu da postoji spremnost da se prihvati, da se ženama omogući pratnja, podrška člana porodice, onoga koga žena izabere ukoliko želi. To se ne sme pretvoriti u nekakvu kontrolu, da ćete se na taj način osigurati, da ćete 'dobro proći', već je to samo podrška. Ne treba pratnja da vas štiti od sistema, već da vam bude podrška", istakla je Brankica Janković.

Deo preporuka će se odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.

“Jedan broj pritužbi koji nam je stigao se upravo odnosio na to, da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića. U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave“, rekla je Jankovićeva.

"Srbi na KiM žive život nedostojan Evrope i čoveka u 21. veku"

Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama uputila je zahtev za održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru 2024. godine. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.

Radi se pre svega o nelegalnoj odluci Privremenih institucija u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima. U dokumentu se navodi da je suštinski cilj etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora.

"Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje, ma šta mislili o njima, kada sagledate ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, da kažu da Srbi žive život nedostojan Evrope i čoveka u 21. veku i preduzmu konkretne mere, kako Srbi na KiM ne bi bili u neravnopravnom položaju sa ostalim građanima sveta", rekla je poverenica Janković.

O ovoj temi je razgovarala i sa kolegama iz drugih država, ali, kako kaže, očekivala bi i više razumevanja i empatije jer sve što se danas dešava sa našom civilizacijom je ukalupljivanje i zauzimanje strana čak i kada su u pitanju žrtve.

"Ja im kažem – setimo se Univerzalne deklaracije gde piše da se sva ljudska bića rađaju jednaka u pravima. Ne kalkulišem koga ćemo da štitimo, mramo da štitimo prava svih ljudi jednako", poručila je Jankovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA