Vreme čitanja: oko 2 min.

Na godišnjicu smrti Vuka Karadžića, pokreće se inicijativa da reformator srpskog jezika dobije ulicu u Beču

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U čast velikog srpskog reformatora podignut je i spomenik koji se nalazi u Rasumofskygasse 23 u Trećoj bečkoj opštini

  • 0
Anastas Jovanović, Vuk Karadžić „Vuk Stefanović Karadžić“, Anastas Jovanović, oko 1850. Foto: Wikimedia Commons/staresrpskeslike.com/Materialscientist

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF), na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stankovićem, pokreće inicijativu da se Vuku Karadžiću, izuzetno važnoj ličnosti za Srbe i ceo srpski narod, dodeli ulica u Beču.

"Na današnji dan se obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića (6. novembar 1787. u Tršiću – 7. februar 1864 u Beču), jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, lingviste i velikog reformatora srpskog jezika na čijim osnovama je utemeljen i današnji savremeni srpski jezik. Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro na današnji dan. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom", kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), saopštavaju iz tog saveza.

"Vuk Karadžić, njegov život i stvaralaštvo, još neki su od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane. Mi, pripadnici srpske dijaspore u alpskoj republici, svakodnevno radimo na tome da čuvamo i negujemo srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića", naglašava Stanković.

Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča Mihael Ludvog / Foto: Telegraf

"Osim toga, naša dužnost je da nastavimo, da se ovde u Austriji zalažemo da srpski jezik postane samostalan (...). S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu da ga uče u okviru redovne školske nastave", objašnjava Stanković.

Vuk Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gde je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice. Gotovo 50 godina je živeo, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika. U njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Rasumofskygasse 23 u Trećoj bečkoj opštini.

Aleksandar Stanković Aleksandar Stanković / Foto: ASSF

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA