Vreme čitanja: oko 4 min.

Projektom edukacije o značaju imunizacije učinjen pomak u vakcinaciji dece

I. A.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Konferenciju organizuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja, Кancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu i Delegacije Evropske unije, kako bi se sagledale preduzete dodatne intervencije, izneli predlozi mera i promovisala vakcinacija

  • 0
Vakcina, vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Pravilna edukacija o imunizaciji, borba protiv dezinformacija i odgovarajuće strategije imunizacije povećavaju spremnost roditelja da vakcinišu decu, zaključci su stručne konferencije koja je u Privrednoj komori Beograda organizovana povodom završetka projekta "Izazovi u sprovodjenju imunizacije u Republici Srbiji".

Konferenciju organizuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja, Кancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu i Delegacije Evropske unije, kako bi se sagledale preduzete dodatne intervencije, izneli predlozi mera i promovisala vakcinacija.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović navela je na predstavljanju rezultata projekta da je na teritoriji 10 opština na kojima je projekat sproveden došlo do pomaka kada je imunizacija u pitanja, a direktor SZO u Srbiji Fabio Skano precizirao da je rezultat projekta da je više od pola nevakcinisane dece naknadno vakcinisano.

"Paralelno sa aktivnostima koje su imale za neposredni cilj povećavanje obuhvata vakcinacijom, ne samo prvom već i drugom dozom kada je u pitanju MMR vakcina, govorili smo i predstavljali sve one veštine i znanja koja su se odnosila na komunikacijske veštine i istovremeno razmatrali različite izazove na teritorijama različitih okurga", rekla je Jovanović.

Ona je podsetila da je u Beogradu registrovan prvi slučaj malih boginja ove godine kod petnaestogodišnjeg dečaka koji nije vakcinisan i dodala da je to upozoravajući primer.

"Pojavom slučajeva morbila, malih boginja, ulazimo u jedan začarani krug prisustva mnogih, do sada zaboravljenih, infektivnih bolesti koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom. Naš zadatak je da što pre predstavimo značaj ove vakcinacije, kao jedine efektivne individualne mere zaštite i mere kolektivnog imuniteta koji svu onu decu koja ne mogu da se vakcinišu na ovakav način", poručila je Jovanović.

Skano smatra da strah i prinudne mere ne bi trebalo da navode ljude da vakcinišu decu, već znanje u moć vakcinacije, koja može da spreči bolesti.

Rezultati projekta nam pokazuju da "kada na brige i zabrinutost roditelja koje imaju sa vakcinacijom odgovorimo informacijama koje su prave i tačne, oni naprave pravi izbor za svoju decu i odluče da ih vakcinišu", rekao je Skano.

On je dodao i da je tokom ovog procesa u tim opštinama edukativno osnaženo 230 zdravstvenih radnika, kako bi preneli roditeljima prave informacije o vakcinama.

"Kroz taj rad želeli smo da pojačamo poverenje roditelja u sistem. Ali želeli smo i da ponovo uspostavimo odnos poverenja između roditelja i zdravstvenih radnika", rekao je Skano.

On je naglasio da male boginje nisu zaboravljena bolest i da se ljudima mora ponuditi najmoćnije oružje protiv njih, a to je vakcinacija.

Skano je ukazao i da povećanje broja oboljevanja od velikog kašlja u mnogim evropskim zemljama pokazuje da ovo nije zaboravljena bolest.

On se osvrnuo na najnoviji slučaj oboljevanja od malih boginja kod nevakcinisanog deteta u Beogradu i naveo da će se to ponavljati sve dok se ne dostigne 95 odsto obuhvata vakcinacijom.

Vakcinacijom se "na najbrži i najozbiljniji način kontrolišu, odstranjuju i iskorenjuju mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti", istakla je Zvezdana Bjeletić iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Navela je da je osnovni preduslov uspeha imunizacije primena kvalitetnih i bezbednih vakcina koje odgovaraju standardima SZO i da je cilj sistematske i obavezne imunizacije dostići i održati obuhvat od 95 odsto i više, na nivou celoukupne populacije dece koju po kalendaru treba vakcinisati.

"Svu decu, svim vakcinama, bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika", poručila je Bjeletić.

Iako imunizacija ima dugu tradiciju u Srbiji, poslednjih godina registruje se pad obuhvata vakcina po kalendaru obuhvata imunizacije, a jedan od razloga predstavlja neodlučnost za vakcinaciju, smatra Bjeletić.

Podsetila je da je "Institut Batut" sproveo niz edukativnih aktivnosti u opštinama, odnosno u zdravstvenim centrima u kojima je nivo obuhvata vakcinacije iznosio manje od 80 odsto u 2022. godini, u cilju edukacije i promocije povećavanja nivoa obuhvata vakcinacijom MMR vakcinama.

Ispred Delegacije EU u Srbiji obratila se Maja Vučković Кrčmar koja je poručila da dobre vakcine i odgovarajuće strategije imunizacije i aktivan epidemiološki nadzor mogu da stave pod kontrolu, eliminišu i iskorene određene zarazne bolesti.

Ona je navela da su ciljevi programa imunizacije u Srbiji u skladu sa ciljevima SZO u evropskom regionu, koji ukjlučuju eliminaciju morbila sa strategijama imunizacije koja prelazi 95 procenata, kao i strategije naknadne imunizacije nevakcinisane i nedovoljno vakcinisane dece.

"Najnoviji strateški plan SZO predviđa podizanje statusa eliminacije morbila do 2025. godine, uzimajući u obzir epidemijsku pojavu ove bolesti u evropskim zemljama, ne samo u Srbiji, zbog pada obuhvata MMR vakcinom", rekla je Vučković Krčmar.

Kao razloge pada obuhvata vakcinacije, ona je navela odbijanje vakcina od strane roditelja iz razloga straha od navodne pojave autizma posle vakcinacije MMR, štetan uticaj pojedinih medija, verska uverenja, uzdržan stav pedijatara o imunizaciji...

Dodala je da EU podržava sve napore u borbi protiv dezinfomacija, odnosno netačnih, pogrešnih i štetnih informacija i poručuje da se zajedno moramo izboriti protiv toga.

Kako je navedeno na konferenciji, poslednjih godina se suočavamo sa padom obuhvata vakcinacije iz kalendara obavezne imunizacije.

Imunizacija predstavlja jednu od najefektivnijih i najefikasnijih mera primarne prevencije i ima dugu tradiciju u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA