Vreme čitanja: oko 2 min.

Takav govor je za svaku osudu! Oglasila se Brankica Janković nakon što je Miroljub Petrović uvredio decu

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakoni važe i u onlajn sferi, kaže poverenica

  • 10
Brankica janković i Miroljub Petrović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Printskrin: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

Svaki govor kojim se ponižava i vređa dostojanstvo lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva zabranjen je Zakonom o zabranidiskriminacije, a posebno zabrinjava kada se uz to pokazuje i odsustvo empatije prema deci sa poteškoćama u razvoju, kaže za Telegraf poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Naime, kako je Telegraf objavio, antivakser i nadrilekar Miroljub Petrović je u jednoj emisiji objavljenoj na jednoj društvenoj mreži na najsramniji način uvredio mališane sa posebnim potrebama i isprozivao decu ni krivu ni dužnu. Naime, on je priču o Crnogorcima začinio gnusnom uvredom gde je mimikom vređao decu sa posebnim potrebama nazivajući ih "retardiranima".

- Mi smo Crnogorci, mi smo Crnogorci, mi nismi Srbi. To je kao kad dođeš u Dom za retardiranu decu, pa ti aplaudiraju oni retardirani bravo majstore. Bravo!", ruga se na snimaku Petrović.

- Takav govor je za svaku osudu. Neophodno je da svi oni koji objavljuju medijske sadržaje poštuju Ustav izakone, kao i da imaju svest o tome šta je dozvoljeno a šta ne objavljivati, poštujući i profesionalne kodekse izveštavanja. Zakoni važe i u onlajn sferi, bez obzira što postoje brojne pravne praznine koje u narednom periodutreba da budu regulisane kako bismo svi bili zaštićeni i ostvarivali svaljudska prava i u onlajn prostoru, kaže poverenica Janković.

Podsetimo, protiv Miroljuba Petrovića, jednog od najpoznatijih antivaksera, pre dve godine podignut optužni predlog. To je učinilo Osnovno tužilaštvo u Leskovcu,gde se on tereti da je bez dozvole za lek, spravljao biljne lekove, ekstrate, čajeve i sokove i tako "lečio" više ljudi, od kojih su neki kasnije umrli.

Tako je u leskovački sud 29. jula stigao optužni predlog, a u saopštenju leskovačkog Tužilaštva, navedeno je tada je on podnet protiv P. M. iz Petrovca.

- Okrivljeni se tereti da je bez dozvole za lek, odgovarajuće stručne spreme i dozvole za proizvodnju leka spravljao biljne lekove-tinkture, ekstrate, čajeve i sokove i iste prodavao različitim licima i bez odgovarajuće stručne spreme lečio više lica, između ostalih sada pok. P. S. iz Skoplja i pok. B. M. iz Novog Sada - saopštili su tada iz Tužilaštva.

Kako saznajemo, u vezi sa ovim slučajem, sud je doneo odluku, a zatim je tužilaštvo izjavilo žalbu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tarzan

    7. februar 2024 | 16:48

    To znaju i ptice na grani da su crnogorci Srbi a ovi ostali su albanci

  • Dend

    7. februar 2024 | 16:29

    E sad je nadrljo čim se ova oglasi a sad će verovatno i zaštitnik građana lezilebovići Srbije ?

  • Cv

    7. februar 2024 | 17:10

    Odavno je on takav kad god i gde god se pojavi ima potrebu da vredja nekog na osnovu fizickog izgleda a to je najgori moguci postupak..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA