Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesnosan smrad širi se učionicom istorije u školi u Prijepolju: Nemoguće održati čas, roditelji zabrinuti

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnjalo se da je neprijatan miris povezan sa kotlarnicom ili, što je verovatnije, da je smrad posledica uginuća neke sitne životinje

  • 1
Prazna učionica Foto-kolaž: Shutterstock

U učionici istorije u Osnovnoj školi "Vladimir Perić Valter" u Prijepolju počeo je prošle nedelje da se oseća nesnosan smrad. Učionica je zatvorena, a sumnja se da je neprijatan miris povezan sa kotlarnicom, koja se nalazi ispod učionice, navodi TV Forum info.

Zatražena je pomoć od JKP "Lim", koje, nakon ispitivanja tvrdi da uzrok smrada nije u vezi sa procesom rada grejanja. Pretpostavljaju da je posledica uginuća neke sitne životinje koja se kroz ventilacione otvore uvukla između plafona kotlarnice i poda učionice.

Roditelji učenika zabrinuti su za bezbednost dece.

Prema rečima pedagoga škole Selme Turković, nastavnica istorije je prijavila nesnosan smrad.

"Učenici su se žalili da nastava nije mogla da se održi. Direktor je obavestio lokalnu samoupravu i JKP "Lim“ koje je preduzelo sve neophodne mere. Učionica je zatvorena, a nastava se odvija u drugim slobodnim kabinetima zavisno od rasporeda –kaže Selma Turković.

Učionica istorije, sa još dve učionice, smeštena je iznad kotlarnice.

Kako navodi Besim Hadžalić, rukovodilac RJ Proizvodnja i distribucija toplotne energije JKP „Lim“, ovo komunalno preduzeće svake godine dva puta u grejnoj sezoni vrši merenje emisije zagađujućih materija iz kotlova i svi parametri koji se mere su u zadovoljavajućem nivou.

"Ovde se radi o nastanku lokalnog mirisa koji je nastao usled uginuća nekakve životinje. Najverovatnije da je neko mače našlo neki kanal i ušlo u prostor ploče jer ovo je stara gradnja i između greda ima prostor od 25 do 30 centimetara. Pretpostavljam da nije imalo mogućnost da se vrati i uginulo je baš tu na mestu gde su izvršeni prodori instalacija grejanja ka učionici i tako je taj miris uspeo da prodre u učionicu – objašnjava Hadžalić mogući uzrok problema.

Na pitanje da li postoje uslovi da se uginula životinja, ako je o tome reč, skloni sa tog mesta, Hadžalić kaže da nema šanse.

"Taj prostor kotlarnice je 14 sa 8 metara i mi bismo morali da uništimo kompletan plafon, što nije moguće. Sve je zatvoreno, jedino negde na početku gde se nalaze ti ventilatori je imalo mogućnosti da uđe neki pacov ili mače. Miris će se verovatno povući za dva, tri dana – ističe Hadžalić.

Učionica je duže od sedam dana zatvorena i redovno se provetrava. Stanje prate i zaposleni škole i radnici komunalnog preduzeća koje će u narednom periodu pokušati da ventilacione otvore dimnih kanala dodatno obezbedi rešetkastim maskama kako ne bi dolazilo do sličnih slučajeva.

Pogledajte prilog TV Forum:

(Telegraf.rs)

Video: Uznemirujući snimak iz Požege: Otrovana maca uginula vlasnici na rukama, komšije opet truju ljubimce

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    8. februar 2024 | 08:33

    Valjda ovde treba da reaguju epidemilioske ili ekipe specializovane za zastitu zivotne sredine a ne ( bez uvrede) lozaci kotlarnice. Pa ako plafon treba da se rusi i mora jer su u pitanju deca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA