Vreme čitanja: oko 3 min.

Direktor niškog GAK-a o žalbama na akušersko nasilje i uslove: Uvek će i svuda biti negativnih komentara

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tražimo da porodilje mogu da izaberu da na njihovom porođaju bude suprug ili neko od osoba u koje ona ima poverenje.

  • 0
Porodilište Dragiša Mišović Foto: Telegraf, Shutterstock

Članovi tima "Kreni-promeni" predali su direktoru niškog porodilišta Dejanu Mitiću peticiju sa zahtevom da se ženama omogući besplatna pratnja na porođaju. Mitić navodi da je pratnja trenutno zabranjena zbog virusa, da će biti moguća kada oni prođu i da nema mnogo očeva želju da prisustvuje porođaju. O brojnim svedočenjima o lošim uslovima i akušerskom nasilju, kaže: "Sve radimo u interesu pacijenata, iako na društvenim mrežama možda nije tako".

Više od 190.000 građana potpisalo je peticiju sa zahtevom da se u srpskim porodilištima omogući prisustvo oca na porođaju. Iz tima "Kreni-promeni" predali su peticiju i direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu, prenose Južne vesti.

Tražimo da porodilje mogu da izaberu da na njihovom porođaju bude suprug ili neko od osoba u koje ona ima poverenje. Naš dolazak su, nažalost, inicirali razni primeri akušerskog nasilja, koje smo imali prilike da čujemo u poslednjih nekoliko nedelja - navodi Dina Marković.

U Nišu je u porođajnim salama po jedna porodilja, pa ima uslova za pratnju. Međutim, Mitić kaže da je prisustvo očeva na porođaju moguće već 10 godina, ali da je to trenutno zabranjeno zbog virusa.

Prestanak je bio u vreme kovida i sada, iz epidemioloških razloga. Sad je taj gripozni period. Nikad se nije naplaćivalo prisustvo supruga, niti smo ikad razmišljali o tome. Ne da je besplatno, već je preporučljivo ženama da imaju nekog svog od poverenja u tim najtežim i najlepšim trenucima - odgovara on.

Pratnja će opet biti moguća nakon prolaska perioda virusa, navodi Mitić i dodaje da to ne mora da bude supružnik, već može da bude bilo ko u koga porodilja ima poverenja.

Nije veliki broj muževa koji žele da prisustvuju porođaju, ali ćemo našom praksom pokušati da dovedemo do toga da bude što više njih. Ne mora to da bude suprug, može majka, rođena sestra, apsolutno nije bitno. Pritisak porodilja nam dozvoljava da menjamo neke naše odluke i da malo šire menjamo stvari - ističe direktor.

Uslov koji supružnik mora da ispuni da bi prisustvovao porođaju jeste da pohađa školu roditeljstva u Domu zdravlja, koja nije dostupna drugim osobama koje bi mogle da budu pratnja.

Petar Petković iz "Kreni-promeni" ukazuje na to da sobe u kojima borave porodilje nisu adekvatne i da su u njima loši higijenski uslovi, da je u kupatilu jedva moguće tuširanje i da je hrana loša.

Oprema takođe nije adekvatna ili je uopšte nemaju. Na primer, konci za ušivanje nisu dobrog kvaliteta, nema opreme za klistiranje i za epidural, to najčešće supružnici donose sami, pred sam porođaj. Ne znam zaista koliko je stresan i težak sam porođaj, ali mi je supruga rekla da joj je to bio jedan od najtežih dana u životu - priča Petković.

Dok porodilje širom Srbije, pa i u Nišu, svedoče o lošim iskustvima, a advokati nude besplatnu pravnu pomoć, direktor kaže da je nedavno došao u kontakt sa jednom grupom na Fejsbuku i da je tu video samo pozitivne komentare.

Naravno, ne možemo da kažemo da je to 100% i ne može svako da očekuje ovde ono što je zamislio u glavi. Naravno da je bilo negativnih komentara, uvek će i svuda da bude negativnih komentara i trudimo sa da ih bude što manje. Ne može neko da kaže da nije dobra hrana, a znam da glavna sestra svakog dana gleda i proverava kakva je hrana i uvek je to po propisima. Slušao sam i da stavljamo otrov za pacove ispod kreveta porodilja. To apsolutno nije tačna informacija - navodi on.

Tvrdi da 3 godine unazad, koliko je na toj funkciji, nije bilo nijedne zvanične prijave akušerskog nasilja.

Mogu da se žale, na primer, na hranu, zavisi, kako ko, ali na akušersko nasilje, ono koje jeste akušersko nasilje, nije bilo žalbi. Na stranu da li to po svim parametrima spada u akušersko nasilje ili u nauku - kaže Mitić.

Iz "Kreni-promeni" ističu da je rok za odgovor na peticiju 21. februar i da će organizovati dalje akcije ako on bude negativan.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA