Vreme čitanja: oko 3 min.

Gliste opet u vrtićima, roditelji upozoreni da obrate pažnju: 4 simptoma su ključna, 3 izražena noću

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavni simptom zbog kojeg se pacijenti, obično deca, javljaju lekaru je intezivan svrab oko analne regije

  • 1
dete, decak, skrivanje, uplasen, strah, plače, krevet, ugaona, kutij az aodlaganje poseteljine posteljinu Foto-ilustracija: Shutterstock

I gliste su ponovo aktuelne u vrtićima, zbog čega su roditelj upozoreni da obrate pažnju na simptome kod dece i odmah o tome obaveste vaspitačice kako bi se predupredilo dalje njihovo širenje u koletivima. Redakciji portala Telegraf.rs javilo se nekoliko roditelja dece u čijim vrtičkim grupama se pojavio mali valjkasti crv, koji najviše uznemirava noću.

U pojedinim vrtićima, roditeljima je rečeno da za svaki slučaj urade nalaz brisa, kako bi se proverila sva deca.

Radi se, inače, o oboljenju enterobijaza, koje uzrokuje mali valjkasti crv - enterobius vermicularis, po kom je ova bolest i dobila ime. Bolest se može prepoznati po 4 simptoma, od kojih su tri izražena noću, a jedan se posebno ističe. 

Ovaj crv živi u crevima, uglavnom u tankom i na početku debelog creva, njegov jedini domaćin je čovek, a njime se upravo najčešće inficiraju deca. S obzirom na to da postoji mogućnost da dođe i i do porodičnog zaražavanja, nekada je neophodno da se leče cele porodice i strogo vodi računa o higijeni.

- Ženka ovog crva dostiže dužinu od oko 1 centimetar, dok su mužjaci znatno manji. Jedini domaćin ovog crva odnosno ovog parazita je čovek a najčešći put infestacije je fekalno oralni, prljavim rukama se unesu obično jaja kada jedemo i na taj način najčešće dolazi do zaražavanja, ali je moguće do infekcije da dođe i preko odeće i kontaminiranih igračaka - objasnila je za Telegraf.rs načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu prim. mr sci. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije.

Mali valjkasti crv hrani se crevnim sadržajem i sluznicom, a nekada mogu da oštete i epitel pa se stvaraju sitne ranice.

- Simptomi infekcije dečijom glistom nisu teški i ozbiljni po zdravlje ali mogu da budu jako neprijatni, i mogu značajno da pogoršavaju kvalitet života. Glavni simptom zbog kojeg se pacijenti, obično deca, javljaju lekaru je intezivan svrab oko analne regije, oko čmara koji je naročito izražen noću, kada ženke parazita polažu jajašaca. One mogu da nose i do 11.000 jajašaca, a zbog tog jakog izraženog svraba deca često grebu i oštećuju kožu, a na tim oštećenjima mogu da nastanu sekundarne bakterijske infekcije ili ekcemi.

- Kod dece se često javlja i razdražljivost, nemirno spavaju i nekontrolisano mokrenje tokom sna. Nekada ova infekcija može da bude bez simptoma a isto tako može da dođe do komplikacije jer glista može da ode u slepo crevo ili prolazi kroz reproduktivni trakt ženske dece do vagine, može i do materice, u trbušnoj duplji, tu svuda može da polaže jaja što sve uzrokuje zapaljenske procese u ovim delovima. Dakle, treba posumnjati da dete ima dečiju glistu kada se češe po guzi odnosno anusu, ima nemiran san i nekontrolisano mokrenje u snu - upozorava dr Maris.

Prema njenim rečima, tokom dijagnostike retko kad glista videti u samoj stolici, kao i jajašca koja se tek nalaze jako retko.

To se dešava u tek 5 odsto slučajeva.

- Zato je metoda u dokazivanju ove infekcije uzimanje perianalnog brisa. Zalepi se lepljiva traka na analni deo oko čmara, a onda se ona zalepi na pločicu i pregleda mikroskopski. U lečenju se koriste antihelmitni lekovi, uzimaju se jednokratno, jedanput, a savetuje se da se terapija ponovi posle 10 do 14 dana, zato što u prvom navratu kada uzimamo terapiju mi nastojimo da uništimo odrasle crve a ovo ponovljeno lečenje služi da se unište crvi, koji su se, eventulano u međuvremenu razvili iz tih preostalih jaja. Predlaže se i kontola lečenja nakon dve do tri nedelje, isto ponovljenim perianalnim brisom - objasnila je dr Maris.

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    9. februar 2024 | 00:01

    Gliste, vaške, veliki kašalj, mobili. Mi ko da smo u 19. veku. 😥😠

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA