≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka morbile imala i kad je bila mala? Sad se opet zarazila, pa prenela na sina (15)

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari, međutim, sumnjaju da je ona morbile preležala jer je sve postavljeno na osnovu kliničke slike samo, a i oni se preleže jednom u životu

  • 3
Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

Majka, koja se zarazila morbilima, pa ih prenela na sina (15), navodno je i kada je bila mala preležala male boginje.  Ona takođe, kao ni njen sin nije vakcinisana MMR vakcinom.

Dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavila je da majka nije bila hospitalizovana.

- Mama nije bila hospitalizovana. Majka je imala akutnu formu bolesti koju je preležala kod kuće, ali prilikom prikupljanja podataka, kada je sumnjano na bolest kod njenog sina, saznali smo da je majka imala vrlo slične simptome u istom periodu, pre nego što su se simptomi javili kod sina. Ona je uspešno preležala bolest u kućnim uslovima. Juče, nakon što je postavljena sumnja da je majka prva obolela, stigla je potvrda da je kod nje dijagnostikovana infekcija morbila, s tim što je dijagnostika vršena na osnovu uzorka krvi, budući da je prošlo vreme za uzimanje brisa iz ždrela. Nikada nije bila hospitalizovana. Majka se zarazila van Srbije i prenela bolest svom sinu nakon povratka - kaže dr Begović Lazarević za K1

Majka je, prema njenim rečima, dala na uvid svoj zdravstveni karton u kome je naznačeno da je u detinjstvu preležala morbile.

- Međutim, imajući u vidu da je dijagnoza tada postavljana na osnovu kliničke slike, a ne laboratorijskih analiza, i da postoji mogućnost da drugi virusi izazivaju slične simptome, kao što su temperatura i osip, ta dijagnoza nije apsolutno pouzdana. Takođe, s obzirom na to da su morbili bolest koja se obično preležava samo jednom u životu, sumnja se da je majka zaista preležala ovu bolest ukoliko je sada imala potvrđeni slučaj. Ćerka u ovoj porodici je redovno vakcinisana i trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju - kaže doktorka i dodaje da je u slučaju ovog dečaka, majka sledila savete lekara:

- U slučaju dečaka, majka je sledila savet lekara o odlaganju vakcinacije, međutim, Gradski zavod nema pisani dokument koji potvrđuje ovu preporuku. Dečak je trenutno u dobrom zdravstvenom stanju, i nadamo se da će sve dalje proteći bez problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    8. februar 2024 | 14:41

    Čemu ovolika panika.

  • teorija zavere

    8. februar 2024 | 13:14

    "postoji mogućnost da drugi virusi izazivaju slične simptome, kao što su temperatura i osip, ta dijagnoza nije apsolutno pouzdana" - - Pa juče je bio tekst sve sa slikama kako izgledaju ospe kod malih boginja i kako se razlikuju od drugih bolesti. Kako su onda lekari mogli ranije da pogreše kod te žene?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA